Orahovački enigmatičari kao hrvatski reprezentativci idu na Svjetsko prvenstvo

Orahovica ponovno ima reprezentativce na Svjetskom prvenstvu. Nekada je ovaj mali grad imao hrvatsku rukometnu reprezentativku Mariju Popović, nogometaša Vatrenih Danijela Pranjića, nogometašicu Martinu Šalek i svi su oni bili pod hrvatskim barjakom, a sada ih je ponovno troje i to u enigmatici.

Oni su Stjepan Varaždinac, Damir Vratković i Katarina Josić. Naime, Međunarodna zagonetačka federacija (WPF – World Puzzle Federation) nakon dvogodišnje je pauze zbog pandemije koronavirusa, odabrala Poljsku kao domaćina ovogodišnjeg natjecanja svjetskih logičara te Svjetskog prvenstva u sudoku zadacima (15. WSC – World Sudoku Championship) i logici (29. WPC – World Puzzle Championship).

Natjecanja će biti održana u Krakowu od 16. do 23. listopada 2022. godine, a očekuje se ukupno preko 200 sudionika iz četrdesetak zemalja svijeta, među kojima i jedan od najboljih hrvatskih logičara i predsjednik Enigmatske udruge Orahovica Stjepan Varaždinac, potom dopredsjednik udruge Damir Vratković i tajnica Katarina Josić.

Stjepan Varaždinac svake je godine na svjetskom natjecanju, a pamti kako je Hrvatska najbolji plasman polučila na 3. WPC-v 1994. godine u Kolnu osvajanjem trećeg mjesta i brončane medalje.

Orahovacki enigmatski reprezentativci

– Posebna je čast biti dio ovako velikog i najjačeg svjetskog natjecanja. Na prvenstvu nema baš nikakvog imperativa, a posebno me veseli da su naši članovi Katarina i Damir, koji su se tek prije nekoliko godina uključili u rad naše Udruge postali reprezentativci Hrvatske. Orahovica se rijetko kada može podičiti činjenicom da ima hrvatske reprezentativce i zato s velikim ponosom idemo u Krakow predstavljati Domovinu i našu Orahovicu – kaže Stjepan Varaždinac te dodaje kako će svi Orahovčani natjecati u kategoriji rješavanja logičkih zadataka.

– To je jedna od najzahtjevnijih kategorija, ali ono što je sigurno dat ćemo sve od sebe i budući da smo potpuno rasterećeni, vjerujem da možemo postići dobre rezultate, a posebno bih to volio da učine Damir i Katarina – zaključio je Varaždinac.

Damir Vratković iznimno je sretan i ponosan što je dio ove velike enigmatske svjetske smotre.

– Presretan sam. Prijatelj i predsjednik Stjepan nam je pričao kako to izgleda na Svjetskom prvenstvu i evo sada ću i sam biti dio toga i zapravo mi je prije svega velika čast i ponos biti reprezentativac i predstavljati svoju Hrvatsku za koju sam se borio i svoju Orahovicu. Nema ljepšeg nego natjecati se pod svetom hrvatskom zastavom – rekao je Vratković.

Damir Vratkovic

(www.icv.hr, vg)