Orahovačko jezero

Neomeđeno  šumovito papučko gorje prepuno je pitke, zdrave, planinske, izvorske vode. U tom očuvanom zelenilu bujnih njedara Papuka izviru bistri potoci i nemirno poskakuju između papučkih obronaka. Svojim otvaranjem prema nepreglednoj spokojnoj ravnici, Papuk u svom podnožju oblikuje izlomljen i naboran krajolik pun uvala i udolina.

Ideja da se jedna od tih udolina pregradi branom i napuni planinskom vodom zaživjela je šezdesetih godina prošlog stoljeća. Pred očima Orahovice, tu ispod  Ružice grada, te kamene čitanke prošlosti, ruševine golemog drevnog grada, udomilo se orahovačko umjetno jezero.

Orahovačko jezero tako je godinama primalo svoje goste. Svakog ranog proljeća čišćeno je dno jezera, a pred sezonu kupanja temeljito je uređivana njegova obala. To su  uglavnom bile sve radnje oko njegova održavanja. Površinske vode, posebice za vrijeme ljetnih pljuskova, izravno su se slijevale u jezero onečišćavajući ga erozivnim površinskim materijalom.

Sustav odvodnje godinama nije održavan. Svojom nepredvidivom snagom voda je učinila svoje. Postupno si je napravila put, nasip je popustio, brana puknula i voda iz jezera istekla je u nepovrat.

Ta je havarija 2005. godine bila prekretnica za sudbinu orahovačkog jezera. I te kako se puno sredstava uložilo u njegovu obnovu. Ugrađen je novi suvremeni sustav odvodnje. S dna jezera izvađeno je oko 140 kubika mulja. Uređeno je dno jezera. Isto tako zamijenjeni su cjevovodi za dotok vode. Obala jezera utvrđena je zidom s kamenom oblogom u betonu. Na taj način površinske vode usmjerene su sustavom odvodnje pokraj jezera i više se ne slijevaju u njega.

Kupači i izletnici prepoznali su sve prednosti novouređenog prostora i pohrlili na orahovačko jezero. Prošle godine jezero je posjetilo oko 200.000 gostiju. Svaki od posjetitelja nađe svoj sadržaj. Kupači se poslije uživanja u bistroj vodi ovog planinskog ogledala mogu ispružiti na travnatoj obali, sunčati se ili se u sjeni drveća prepustiti umilnoj ptičjoj glazbi. Zaljubljenici u prirodu mogu se strmim stazama popeti do Ružice grada. Pri pogledu na ispruženu ravnicu zastaje dah. U hladovini drveća titraju vatrice. Plijeni miris roštilja. Gurmani uživaju. Oznojeni športaši bore se za loptu.

Kad se izdovolje svih tih užitaka, svi potraže osvježenje u bistroj jezerskoj vodi.

Tako je na orahovačkom jezeru danas. Odškrinimo vrata bliske budućnosti.

Spomenuti radovi samo su nukleus budućeg turističkog kompleksa, kojim će se područje od oko 60 hektara pretvoriti u jedinstveni turistički centar u srcu Parka prirode Papuk. Bit će tu još daleko više sadržaja. Oko jezera planirana je izgradnja športskih terena, hotela i ugostiteljskih objekata, novo parkiralište, uvođenje turističkog vlaka, izgradnja žičare, skijališta s dvije skijaške staze, brdska biciklistička staza. U planu je i sanacija obližnjeg kamenoloma koji bi bio potopljen vodom i to bi područje bilo uređeno za športove na vodi.

Ovakav jedinstveni turistički proizvod svojom bi atraktivnošću i raznolikom ponudom svojih sadržaja mogao zadovoljiti sve posjetitelje. No, prije svega treba stvoriti uvjete za daljnja ulaganja.

Već ovakva razglednica  uređenog orahovačkog jezera kako izgleda danas, zasigurno je vodeća turistička atrakcija istočne Hrvatske. Izletnik ili pak putnik namjernik koji ga posjeti, dolazi ponovo.

Ivan Grgurić – Grga