Stari orahovački podrum

Vino se pije duhom a ne trbuhom.

Vino je intelektualni dio obroka.

Vino …

Zahtjevan jednogodišnji trud među trsovima vinove loze, u zelenim vinogradima razbacanim po osebujnom valovitom orahovačkom krajoliku, daruje svog skrbnika napitkom bogova.   Potrebno je puno znanja, ljubavi i rada da se dozrjelo grožđe  natoči u čašu i ispuni naša osjetila. I tako već dugo, dugo, od vremena Ilira, Kelta, Rimljana, pa sve do naših dana.  Komisija carske komore iz Beča  1702. godine našla je i zapisala da u  Orahovici ima vinograda  za 35 dana kopanja. Danas ih ima daleko više. Svako je vrijeme obilježilo svoje načine rada, svoja pomagala, svoje običaje. Tako su se i proizvedena vina čuvala na različite načine i u različitim uvjetima.  U datom vremenskom prostoru, nadomak samog centra Orahovice, izgrađen je orahovački vinski podrum , nijemi svjedok viske tradicije ovog podneblja.

Zasjenjen krošnjama crnogorice i breza, kao da je izrastao iz brda. Svodni strop pokriven zemljom. Zeleni se uredno ošišana trava, žuti se busenje jaglaca. Na sljemenu kupole strše dva zračnjaka. Prednja strana ojačana s dva kosa potporna zida. Ne da se građevina zubu vremena. Preko stotinu godina odolijeva snjegovima, bujicama, klizištima … Ispod oštećene žbuke nazire se pečena cigla. Masivna drvena vrata zaključana, željezna šipka s rezom. Iznad vrata jedva zamjetan prozor. Sa strane betonski blokovi, ostaci rezervoara  za vodu. Rezervoar se punio vodom kroz kratke spojene keramičke cijevi iz izvora na Albusu.  Loza puzave gloksinije gotovo da pokriva pročelje, poput raščupane kose.

,,Teta Irena,, kaže da je ona gloksiniju posadila. Dugo radi u poduzeću i puno zna o starom vinskom podrumu. Blaženko čuva zapise kroničara. O samom podrumu nema puno zabilježenih podataka. Izgrađen je 1894. godine. Izgradit ga je dao poznati orahovački vinogradar i vinar Martin pl. Nagy. Poslije II. svjetskog rata pripao je Poljoprivrednoj zadruzi Orahovica, čiji su djelatnici sredinom prošlog stoljeća osnovali i podigli suvremenije nasade vinograda na površini od četiri hektara.  Kasnije u njega vino spremaju radnici Poljoprivrednog poduzeća – Kooperacija Orahovica.  Danas on pripada Poljoprivrednom poduzeću – RJ Voćarstvo -vinogradarstvo Orahovica.  Vino se u današnje vrijeme proizvodi na suvremeniji način i sprema u novom vinskom podrumu. No, bačve starog vinskog podruma nisu prazne. U nekoliko njih još se čuva vino. Postoje razmišljanja njegove višekratne namjene. Možda u najskorije vrijeme bude kušaonica vina ili nešto slično.

Otvaramo dvokrilna vrata. U podrumu spokojni mir, mračno, temperatura ugodna. Tračak svjetlosti probija se kroz prozor iznad vrata, zračnjaci diskretni,  jedva zamjetni. Bijele se gljivice po zidovima. Vlaga optimalna. Podrumski stručnjaci kažu da je podrum prostor za dozrijevanje, čuvanje i njegovanje vina u posebnim idealnim uvjetima ujednačene temperature, vlage, tame i tišine. Po sredini betonska staza. Fiksirane na drvenim postoljima šutljivo odmaraju  bačve u nizu, aromatski profil slavonskog hrasta. Različite su veličine. Najveća je zapremine 9.385 litara pod rednim brojem 11. Još dvije takove. Nekoliko manjih 3.500 do 5.000 litara … Bačve su izrađene šezdesetih godina prošlog stoljeća (1962. godine) u Đurđenovcu i Slavonskom Brodu. Prostor ispod bačvi posut grubim šljunkom. U podrumu suho. Sagrađen je iznad razine podzemnih voda, a pravilnom gradnjom, u podnožju brda, zaobilaze ga površinske vode.

Dođite  i vi, zavirite u stari vinski orahovački podrum.  Pogledajte i omirišite romantiku prostora.  Boravak, druženje i doživljaj njegove nutrine stvorit će u vama dragocjenu zalihu uspomena.  Kušajte i pustite da vas vodi vlastito nepce. Neka vam okus duha iz vinske bačve  bude susret s iskrenim prijateljem koji umije oplemeniti i raspoloženje i zdravlje. Djelovanje lagane vinske omaglice neka otvori vašu narav, dubinu duševnosti, kvalitetu mišljenja.

Živjeli, u zdravlje vam bilo !

(G.I.G.)