TURIZAM U ORAHOVICI

Turizam se u Orahovici počeo razvijati već 1914. godine kada je osnovano « Društvo za proljepšavanje mjesta i okolice », stoga ima dugu i bogatu tradiciju. Ono što Orahovicu čini turistički zanimljivom je čista i očuvana priroda, kulturno-povijesna baština te marljivi i gostoljubivi ljudi.

Turistički najzanimljivija lokacija svakako je « Ružica – grad », srednjovjekovna ruševina koja se nalazi oko 5 km jugoistočno od grada, na nadmorskoj visini od 378 m. Zauzima površinu od 8000 četvornih metara i najveća je takva razvalina u ovom dijelu Hrvatske. To je spomenik nulte kategorije sa sakralnom, urbanom i fortifikacijskom vrijednošću.

Na oko 700 m nadmorske visine, zapadno od Ružice – grada nalazi se « Stari – grad ». Dužinom zidina i starošću nadmašuje Ružicu – grad, a kako njegova prošlost nije jasna predstavlja izazov povjesničarima i omiljena je destinacija planinarima.

Podno Ružice – grada smjestilo se umjetno jezero kod mjesta Duzluk, koje predstavlja jedno od turističkih bisera ovog dijela Slavonije. Udaljeno je oko 1500 m od centra grada, zauzima površinu od 1ha, a okruženo je pitomom listopadnom šumom. Izgrađeno je 1961. godine gradnjom umjetnog nasipa a opskrbljuje se vlastitim izvorom pitke, planinske vode.

U planinskom prostoru Krndije, 8 km zapadno od Orahovice nalazi se i poznati pravoslavni manastir Sv. Nikole. Samostan je sagrađen 1594. godine na temeljima samostana pustinjačkog reda Sv. Augustina. Kulturna važnost samostana je u očuvanim freskama koje su nastavak poznate moravske škole slikanja.

Na brežuljku iznad Orahovice, prema lokalnoj cesti za Novu Jošavu, nalazi se klimatsko – lječilište « Merkur ». U vlasništvu je osječkog Crvenog Križa, ali je otvoreno cijele godine za sve posjetioce. Kompleks posjeduje raznovrsni smještaj, restoran, zatvoreni bazen te terene za sport i rekreaciju.

Središnja kulturno – turistička manifestacija grada i općine je svakako « Orahovačko proljeće ». To je kulturno – turistički događaj koji se obilježava već više od 30 godina, uvijek početkom lipnja, s ciljem promoviranja Orahovice u kulturnu i turističku atrakciju ovog dijela Slavonije. Manifestacija traje tjedan dana tijekom kojeg se održavaju smotre KUD – ova, tamburaških i folklornih skupina iz cijele Hrvatske i Svijeta. Kulturni događaju su nadopunjeni raznim zabavnim temama  i sportskim događajima.

Ako putnik namjernik dođe u Orahovicu smještaj može potražiti u dva novoobnovljena hotela. To su hoteli « Dukat » i « Royal » koji osim udobnog smještaja nude zabavu i tradicionalno dobru slavonsku kuhinju.