Puhački orkestar DVD-a Orahovica ovog vikenda obilježava 50 godina rada

Puhački orkestar DVD-a Orahovica nadolazećeg će vikenda obilježiti 50 godina svoga više nego uspješnog rada i djelovanja. U subotu, 11. lipnja u 18 sati u višenamjenskoj dvorani, ili poznatijoj kao dvorana bivšeg kina Papuk, bit će održana promocija monografije 50 Godina Puhačkog orkestra DVD-a Orahovica, a dan poslije 12. lipnja u središnjem gradskom parku bit će održana 36. Smotra vatrogasnih  puhačkih orkestara Hrvatske.

Smotru organizira Hrvatska vatrogasna zajednica, a pod domaćinstvom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orahovica, u povodu obilježavanja 140. obljetnice Društva i 50. obljetnice djelovanja puhačkog orkestra Društva. Prema pristiglim prijavama na susretu će svoje umijeće pokazati 12 vatrogasnih puhačkih orkestara iz gotovo cijele Hrvatske.

Dolazak orkestara u Orahovicu očekuje se od 9:00 do 9:30, a nakon mimohoda gradskim ulicama i zajedničke izvedbe državne i vatrogasne himne, otvaranje susreta će započeti u 10:00 sati. Umjetnički program uz traje od 10:40 do 15:00 sati.

-Tradicija vatrogasnih puhačkih orkestara seže u drugu polovinu 19. stoljeća, kada su se u vatrogasnim društvima okupljali i glazbenici koji su krenuli s formiranjem vatrogasnih glazbenih sastava. Vatrogasni puhački orkestri danas okupljaju mlade, ali i iskusne glazbenike, članove dobrovoljnih vatrogasnih društava koji svoje znanje predstavljaju na nizu susreta i natjecanja u zemlji i u inozemstvu. Susret u organizaciji HVZ-a predstavlja tradicionalno mjesto za druženje i umjetnički rad glazbenika uključenih u vatrogastvo.  Repertoar vatrogasnih puhačkih orkestara obuhvaća djela klasične glazbe, ali i modernih pop te rock skladbi stranih i domaćih izvođača. Zato dođite ovu nedjelju u Orahovicu i uživajte u izvedbama vatrogasnih puhačkih orkestara – poručili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Domaćin, Puhački orkestar DVD-a Orahovica ponosan je na svoju bogatu tradiciju, a kako je rekla pročelnica Orkestra Katarina Vanek promocija knjige i smotra su nagrada svim glazbenicima za dugogodišnji uspješan rad.

– 50 godina je iza nas, kroz orkestar je prošlo stotine ljudi, uz njega su odrastale generacije, stvarala se prijateljstva i rađale ljubavi i mi mlađi koji smo danas uz orkestar ponosni smo što nastavljamo ovako dugu i bogatu tradiciju. Zato pozivam sve one kojima je orkestar bio dio života i koje je uveseljavao svoje nastupe svih ovih godina da nam se priključe na ova dva sadržaja pa da zajedno proslavimo naš veliki jubilej – zaključila je Vanek.

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)