Pet hrvatskih LAG-ova gostovalo u Orahovici: Projekt BusyBee Workshop spojio Hrvatsku

Orahovica je bila početna postaja partnerskog projekta pod nazivom BusyBee kojeg potpisuju LAG-ovi ”Papuk”, ”Bilogora-Papuk”, ”Virovitički prsten”, ”Lika” i ”Vinodol” . Projekt je vrijedan 840,750 kuna, a njegov cilj je postići da ruralna područja postanu konkurentna i da na najbolji način iskoriste svoje prednosti, što je i osnovna premisa LEADER-a. LAG-ovci su se u Orahovici okupili u Centru za posjetitelje gdje su ih pozdravili predsjednik LAG-a Papuk i orahovački gradonačelnik Saša Rister i voditeljica LAG-a Manuela Tot.

– Prije svega moram reći kako sam i sam LAG-ovac, s obzirom da sam dugi niz godina radio u LAG-u Papuk pa i danas predsjednik našeg LAG-a Papuk i zato mi je drago vidjeti sve svoje prijatelje i suradnike i mogu reći kako su ovakva studijska putovanja jako dobro osmišljena jer s putem njih upoznaju običaji, kulture, znamenitosti i gastronomija svih krajeva Hrvatske. Mi smo najmanji LAG u Hrvatskoj, najmanje stanovnika, ali prvi smo akreditirali LAG na području VPŽ i trudimo se maksimalno pomoći svima koji su u našoj domeni te pridonijeti razvoju grada Orahovice – rekao je Rister.

LAG ovci u Orahovici 3

Voditeljica Tot s nekoliko je riječi predstavila ovaj zanimljivi projekt.

– Ovaj projekt govori o vrijednostima ruralnog područja te promovira lokalne poljoprivredne proizvode u sklopu gastro ponude, potom ljepotu i očuvanost područja te tradiciju kao elemente turističkog potencijala jednog kraja. U projektu je okupljeno pet LAG-ova kontinentalnog i jadranskog područja Hrvatske i glavni cilj je promocija turizma i svega onog što pojedini kraj čini posebnim – rekla je Tot.

Potom je prezentaciju o orahovačkim vinima održala vrsna enologinja i ravnatelja TIC-a Virovitica Ivana Nemet predstavivši vina lokalnih vinara, OPG-a Jović, OPG-a Patkoš, OPG-a Matković, Destilerija Kostelac te Poljoprivrednog poduzeća Orahovica. Na kraju orahovačkog dijela putovanja, LAG-ovci su obišli orahovačke znamenitosti, a do kraja dana su obišli još Daruvar i Viroviticu.

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

LAG ovci u Orahovici 1