Ivica Vidović novi predsjednik UHVDR 2. bojne 132. brigade Orahovica

U Domu kulture u Zdencima održana je redovna izvještajna te izvanredna izborna skupština Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata 2. bojne 132. brigade. Skupštini su nazočili izaslanik župana virovitičko-podravske županije Igora Androvića i gradonačelnik Orahovice Saša Rister, načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić, voditelj Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Anto Krišto te mnoštvo predstavnika županijskih i braniteljskih udruga s područja Orahovice i Zdenaca. S obzirom da Udruga nije održala izvještajnu skupštinu 2020. i 2021. zbog koronavirusa, dopredsjednik Goran Sokol podnio je izvješća za oba razdoblja naglasivši kako je ista unatoč svim preprekama i problemima bila iznimno aktivna i vrijedna.

– Prije svega moram zahvaliti aktivnim članovima udruge i našeg Upravnog odbora koji su se odazivali na sve aktivnosti i naše sastanke i pomogli da zajedno kroz rad naše udruge očuvamo istinu i uspomenu na Domovinski rat i sve naše poginule suborce i ratne prijatelje. Kroz ovaj težak period uspjeli smo obilježiti sve obljetnice pogibija hrvatskih vitezova te također obljetnice osnivanja naše bojne i oslobađanja podpapučkog područja. Hvala jedinicama lokalne samouprave Orahovice, Zdenaca, Čačinaca i Crnca na svesrdnoj pomoći, sve što smo zamolili je odrađeno, evo i u oči ove skupštine Općina Zdenci je bila pravi prijatelj i svim još jednom iskreno hvala, a isto tako hvala i svim drugim institucijama i prijateljima iz braniteljskih udruga na iznimnoj suradnji. Posebno hvala UHBDDR Duga Međa i UDVDR Krapinsko-zagorske županije koji su nam donirali računalo za potrebe rada udruge – rekao je Sokol.

Skupstina 2. bojna 4

Nakon ostalih podnesenih izvješća, uslijedio je izbor za novog predsjednika.

– Nažalost, 2021. nakon kratke i teške bolesti napustio nas je naš predsjednik Jozo Šramek kojem se i ovim putem u ime svih članove naše udruge i bojne, zahvaljujem za sav uložen trud u radu udruge. Upravo zbog toga ova skupština ima karakter izvanredne izborne, a kandidat Izvršnog odbora za novog predsjednika je Ivica Vidović dragovoljac Domovinskog rata, jedan od ratnih zapovjednika 2. bojne 132. brigade te nedavno umirovljeni brigadir Hrvatske vojske – rekao je Sokol nakon čega je skupština prijedlog Izvršnog odbora jednoglasno i prihvatila.

– Izuzetno sam počašćen što sam dobio prigodu biti predsjednikom ove udruge, a prije svega družiti se ratnim prijateljima i suborcima. Doista se zahvaljujem na ovom ukazanom povjerenju koje ću nastojati opravdati. Dat ću sve od sebe kako bi ova udruga uspješno radila na dobrobit naše zajednice i Hrvatske. Ono što je važno i u kontekstu ovog vremena kada gledamo i ovaj rat u Ukrajini, moramo gajiti zajedništvo prije svega i zato ću i sam raditi na tome da povećamo broj članova, da se više družimo i riješimo sve eventualne probleme među nama ako ih ima. Vjerujem da zajedno možemo puno, slavna 2. bojna to i zaslužuje i pozivam sve vas dragi prijatelji da se uključite i da nam pomognete u radu – rekao je novi predsjednik Ivica Vidović.

Skupstina 2. bojna 2

Nakon podnošenja plana rada, obratili su se i gosti. Načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić pozdravio je rad ove vrijedne udruge te naglasio maksimalnu potporu općine i njega kao načelnika.

– Nama mlađima je nekako teško govoriti pred vama herojima, ali mi je prije svega posebna čast. Dužnost nas političara je vama hrvatskim braniteljima biti potpora što financijski tako i prijateljski jer to je najmanje što možemo učiniti kako bi vam zahvalili za sve što nam dali u Domovinskom ratu. Novom predsjedniku želim puno sreće u radu, a mi smo to da mu pognemo i sve skupa olakšamo – rekao je Durmić.

Gradonačelnik Orahovice Saša Rister govorio je i kao izaslanik župana VPŽ Igora Androvića.

– Prenosim pozdrave župana Igora Androvića koji vas je pohvalio za dosadašnji rad i istaknuo odličnu suradnju Županije i ove udruge za koju vjeruje da će se tako i nastaviti. Naravno i s Gradom ste imali odličnu suradnju i na tome vam zahvaljujem i evo, vjerujem sada kada su ove mjere popustile da će odraditi sve one aktivnosti koje ste zacrtali planom, a naravno Grad i ja kao gradonačelnik smo kao i do sada na raspolaganju za svaku pomoć. Hrvatski branitelji su oni kojima nikada neće biti dovoljno zahvaljivati jer oni su ti koji su nam dali našu lijepu Domovinu i zato smo uvijek uz njih i bit ćemo kad god nas budu trebali – rekao je Rister.

U ime svih nazočnih braniteljskih udruga te kao izaslanik predsjednika ZUiČ HVIDR-e VPŽ Mate Bubaša, obratio se predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Orahovica Damir Vratković, a potom i u ime Ministarstva hrvatskih branitelja voditelj Odjela ministarstva u Virovitici Anto Krišto.

– Vrijednost braniteljskih udruga je nemjerljiva jer oni su ti koji čuvaju istinu i uspomenu na Domovinski rat i zato ih treba podržavati i i biti uz njih. Ja kao voditelj Odjela stojim na raspolaganju svakom hrvatskom branitelju s područja županije za svaki vid pomoć i slobodno mi se obratite kada god vam je potrebno. Ministarstvo hrvatskih branitelja kao i do sada uvijek će vjerno pratiti i pomagati aktivnosti svih braniteljskih udruga pa tako i vaše i pozivam vas da i dalje budete ustrajni i jedinstveni kao što ste bili i u Domovinskog ratu jer samo tako možete najviše – zaključio je Krišto.

Na kraju skupštine, uručena je prigodna zahvalnica udruzi branitelja iz Duge Međe za odličnu suradnju, a posebno za donaciju računala.

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)