Orahovica dobiva cjeloživotno obrazovanje za zanimanje fizioterapeut: Od jeseni smjer fizioterapije moći će upisati 20 učenika

Na inicijativu Srednje škole Stjepana Ivšića Orahovica, Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, Grada Orahovice i Virovitičko-podravske županije, a odlukom koju je prije dva dana donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, orahovačkoj srednjoj školi od ove jeseni omogućuje se početak izvođenja programa obrazovanja za zanimanje fizioterapeutski tehničar/fizioterapeutska tehničarka u obrazovnom sektoru „Zdravstvo i socijalna skrb“.

Tako će ove jeseni, u prvi razred ovog smjera krenuti 20 učenika. Ovim potezom Orahovica je dobila obrazovnu vertikalu kakvu nitko u Hrvatskoj nema, od srednje škole preko fakulteta do zaposlenja u novoizgrađenom Centru za rehabilitaciju prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti.

– Naravno da smo sretni da je ovaj projekt uspio. Naš plan je da od iduće školske godine upišemo 20 učenika u jedna razred fizioterapije. Uvjerenja smo da će ovaj program biti popunjen s obzirom da su nam ankete koje smo proveli pokazale kako je 30-ak učenika ovog područja zainteresirano za upis. Očekujemo da bi se upisati mogli i učenici iz drugih županija što je također jako dobro. Sklopili smo sporazum s Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo za korištenje njihovog praktikuma za vježbu, a dogovorena je i kadrovska suradnja te opremanje jednog kabineta fizioterapije u našoj školi za što smo mi osnovne radove napravili, a dio opreme će nam osigurati naš osnivač Virovitičko-podravska županija – kaže ravnatelj orahovačke srednje škole Zorislav Milković koji je uvjerenja da je ovo jedno od zanimanja budućnosti te će taj smjer biti konstantno popunjen.

fizio orah 2
Foto: K. Toplak

– Smjer fizioterapije je popularan u školama s tim programima, ti su smjerovi redovito popunjeni i zato smatram da će tako biti i kod nas. Fizioterapija je zanimanje budućnosti, na tržištu rada je traženo, a i mladi ga vole – zaključio je Milković.

Velika je ovo stvar i za Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo koji će biti glavni oslonac i pomoć srednjoj školi u prostoru, opremi te stručnom profesorskom kadru.

– Ovo je sjajna priča u kojoj se pokazala odlična suradnje srednje škole, nas kao fakulteta i Grada u kojoj se pomaže isključivo djeci. Mi ćemo svoj dio odraditi, dati dio prostora za praktičnu nastavu, opremu i naši će profesori biti predavači u tom srednjoškolskom smjeru, a naravno jednog dana kada završe školu i fakultet, učenici će imati prigodu i zaposliti u našem, novom Centru. Idemo i dalje zajedno za dobrobit naše mladosti – rekao je dekan Včev.

Gradonačelnik Saša Rister od kojeg je ova ideja za novi smjer i potekla, danas je možda i najsretniji.

– Prije nešto manje od godinu dana naša Srednja škola, Fakultet i mi kao Grad potpisali smo sporazum o suradnji i evo sada je stigla da dopisnica zbog koje smo svi sretni. Ovim smjerom najviše će dobiti mladi ljudi, ne samo Orahovice nego i drugih mjesta i gradova jer će imati to cjeloživotno obrazovanje, a naravno presretan sam što smo pomogli i školi da poveća broj učenika te fakultetu do kojeg će se sada lakše dolaziti. Zahvaljujem se svima koji su doprinijeli ovom našem zajedničkom uspjehu i Ministarstvu što su nam odobrili ovaj smjer – zaključio je Rister.

(www.icv.hr, vg, vpz.hr)