Od školske godine 2022./2023. u Srednjoj školi Stjepana Ivšića u Orahovici započet će školovanje za smjer fizioterapije

Dan grada Orahovice donio je i potpisivanje važnog i vrijednog sporazuma za obrazovanje mladih, razvoj školstva na orahovačkom području te stvaranje novih mogućnosti za otvaranje radnih mjesta. Dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo dr. Aleksandar Včev i ravnatelj Srednje škole ”Stjepan Ivšić” Orahovica Zorislav Milković, uz nazočnost virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i povjerenika Vlade RH za grad Orahovicu, Saše Ristera, potpisali su Sporazum o suradnji za uvođenje srednjoškolskog smjera fizioterapije u orahovačkoj školi.

– Ovim sporazumom smo napravili veliki korak naprijed prema želji da ovaj smjer u školi započne u školskoj godinu 2022./2023. jer taj posao ne možemo odraditi sami i zato nam je pomoć Fakulteta nužna i krucijalna. Fakultet će nam pomoći u osiguravanju potrebnih kadrova, u prvom redu liječnika fizioterapeuta, a potom i prostora i opreme za vježbe i praktičnu nastavu, a mi ćemo naravno i u školi opremiti jedan praktikum za te potrebe. Moram se zahvaliti dekanu Aleksandru Včevu, povjereniku Saši Risteru koji je uz Juraja Fofonjku bio i inicijator prijedloga za uvođenje ovoga smjera, a imamo i nužnu i važnu podršku i župana Igora Androvića – rekao je ravnatelj Srednje škole ”Stjepan Ivšić” Zorislav Milković.

Dekan Aleksandar Včev naglasio je važnost vertikale obrazovanja od srednje škole do fakulteta u istom smjeru te konačnog pronalaska zaposlenja u novom centru.

– Prvo moram reći kako potpisivanje ovog sporazuma ima i jednu simboliku uz sebe, naime prof. Milković i ja smo generacija i upravo u ovom današnjem prostoru male gradske vijećnice, zajedno smo sjedili u učionici i završili tadašnju srednju školu. Velika je ovo stvar za grad, mlade ljude, školu i fakultet jer dobivamo jednu vertikalu od srednjoškolskog obrazovanja preko fakultetskog preddiplomskog i diplomskog studija, a na jesen očekujemo i početak specijalističkog poslijediplomskog studija kardiopulmonalne rehabilitacije koji je prošao Senat Sveučilišta u Osijeku i čeka dozvolu Ministarstva znanosti i obrazovanja te je kao i sve drugo u ovoj priči vezan uz izgradnju novog Centra. U tom Centru je i nastavak spomenute vertikale, jer će u njemu biti sva dijagnostička i terapijska oprema i mogućnost praktične nastave kako za srednjoškolce tako iza buduće studente poslijediplomskog studija. Ovo će biti jedinstven slučaj u Hrvatskoj da imamo takvu vertikalu u jednom gradu, a ono što bih posebno naglasio kako su nam sve povjerenstva koja smo prošli od osnivanja Fakulteta, rekla kako su oduševljena izvrsnom suradnjom Fakulteta s jedinicama regionalne i lokalne samouprave, u našem slučaju s Gradom Orahovicom i VPŽ-om i kako je to primjer kakav bi trebali svi fakulteti slijediti – zaključio je dekan Včev.

Župan Igor Andrović pohvalio je Fakultet i Srednje školu na ovoj izvrsnoj suradnji koja donosi jako puno posebno mladima i njihovom obrazovanju.

– Ovaj potez prvo povećava broj učenika u orahovačkoj srednjoj školi koji će dolaziti iz svih krajeva Slavonije, zatim će unaprijediti obrazovanje te na kraju donijeti nova radna mjesta u budućem Centru za kardiovaskularne bolesti. Naravno da će Županija u ovoj suradnji biti veliki partner i podrška jer smo ponosni da se ovakva velika priča događa i razvija upravo kod nas – zaključio je Andrović.

Potpisu ugovora nazočio je i saborski zastupnik Josip Đakić kao i zamjenik župana Marijo Klement.

                                                                                                                (www.icv.hr, vg, Fotografije: Kristijan Toplak)