Orahovačkim poljoprivrednicima u 2019. godini kroz potpore isplaćeno više od 160 tisuća kuna

Za unapređenje poljoprivredne proizvodnje Grad Orahovica je u 2019. godini u Proračunu osigurao 300 tisuća kuna, a poljoprivrednici su potpore mogli ostvariti kroz 4 mjere: ulaganje u poljoprivredna gospodarstva, unapređenje stočarske proizvodnje, osiguranje poljoprivrednih usjeva i nasada, te za osnivanje i zajedničko djelovanje poljoprivrednih gospodarstava.

Najviše interesa poljoprivrednici su iskazali za nabavu novih i rabljenih strojeva i priključaka, a za 11 odobrenih prijava Grad je isplatio potpore u iznosu nešto većem od 107 tisuća kuna. Potpore za sprječavanje štete od divljači zatražilo je 5 poljoprivrednika, a ukupno im je za tu mjeru isplaćeno 16 tisuća 517 kuna. Tri zahtjeva za potporu podnesena su za nabavu voćnih sadnica, presadnica, povrtlarskog sjemena i loznih cjepova, te je za tu namjenu isplaćeno 9 tisuća kuna. Sedam pčelara zatražilo je zahtjev za potporu za uzgoj pčelinjih zajednica, a za tu je mjeru isplaćeno ukupno 8 tisuća 759 kuna, dok je za 2 zahtjeva za ulaganje u izgradnju i/ili rekonstrukciju i opremanje staklenika i plastenika za proizvodnju voća, povrća, ukrasnog bilja, cvijeća i sl. isplaćeno 6 tisuća 426 kuna.

Osim toga, kada je riječ o mjerama za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, Grad Orahovica je u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom proveo i projekt “Kontrola plodnosti tla na području Virovitičko-podravske županije”, na koji se prijavilo 24 korisnika, a za što je iz gradskog proračuna isplaćeno nešto više od 14 tisuća kuna.

Za sve navedene mjere ukupno su u 2019. godini iz gradskog Proračuna isplaćene potpore u iznosu od 161 tisuće 790 kuna.