Hrvoje i Matija dočekani u Orahovici

Brojni sugrađani i prijatelji dočekali su danas Hrvoja Jurića i Matiju Pospihalja, neustrašivi dvojac, koji su nakon 133 zajednička dana, završili misiju obaranja Guinnessovog rekorda. Na električnom biciklu Hrvoje je prošao gotovo 30 tisuća kilometara., postavši tako prvi čovjek kojem je to uspjelo.

Tijekom puta oko svijeta odvažni dvojac prošao je Sloveniju, Austriju, Slovačku, Češku, Poljsku, Litvu, Latviju, Rusiju, Australiju, Aljasku, Kanadu, dio SAD-a te u povratku nakon leta do Lisabona, Portugal, Španjolsku, Francusku i Italiju. Danas su ih na središnjem gradskom trgu u Orahovici pozdravili brojni prijatelji, ali i orahovačka gradonačelnica Ana – Marija Petin.

“Dečki svaka čast. Čestitam vam do srca na ovom velikom, zaista ogromnom pothvatu. Hvala što ste putem promovirali Orahovicu, Slavoniju i Hrvatsku. Jako se veselim filmu kojega ćete pripremiti i nadam se da će vaš pothvat potaknuti naše sugrađana da se počnu baviti sportom i pokušaju ostvariti nešto slično. Grad Orahovica bit će podrška za sve vaše buduće aktivnosti. Čestitam na rekordu i puno uspjeha dalje” – rekla je danas u središtu grada, gradonačelnica Petin.

Tijekom putovanja, Hrvoja je pratio Orahovčanin Matija Pospihalj, koji je prijateljev svaki korak pratio okom kamere, fotoaparatom, snimajući i bilježeći svaki važniji trenutak:

“Hvala vam što ste došli, nismo ovo očekivali. Emocije su jake. Krenuli smo preko Papuka, vratili smo se preko Papuka. Sve je bilo zeleno kad smo krenuli, a danas me dočekala jesen. Znao sam da me prati cijeli grad, ali moram kazati da mi nemamo pojma što imamo u Orahovici. Niti jedno mjesto u 30 tisuća kilometara nije bilo slično mojoj Orahovici. Bilo je to čudesno putovanje na kojem sam upoznao sebe. Napravili smo ogroman pothvat, ljudi jedan mali Hrvat je na električnom biciklu prošao svijet. Snimio sam gotovo 300 sati materijala i treba mi par mjeseci da sve to pogledam i počnem slagati. Da složit ću jedan dokumentarac kojeg ćemo pretpremijerno prikazati naredne godine u Orahovici” – rekao je pomalo suznih očiju Matija Pospihalj.

Hrvoje Jurić, učinio je zaista jedinstven pothvat, koji će zauvijek ostati zapisan kao prvi zemljanin koji je na električnom biciklu prošao gotovo 30 tisuća kilometara.

“Željeli smo dati Hrvatskoj nešto lijepo, dosta je bilo negative, želimo čuti lijepe stvari. Svaki dan je bio posebna priča. Dok sam ja vozio, Matija je radio druge stvari, pisao, kuhao, dogovarao. Bili smo pravi tim. Nas dvojica nismo niti svjesni što se to sve događalo tijekom puta. Matija je napravio ogromnu stvar, i siguran sam da će mu život biti sada drugačiji, jer ja sam u ovom jako dugo. Medvjedi su u Kanadi bili svakodnevica, ali to je samo jedan dio, sve ostalo će te vidjeti na filmu. Hvala Orahovici” – rekao je danas u Orahovici vidno umorni i iscrpljeni Hrvoje.

Putovanje Hrvoja i Matije bilo je i humanitarnog karaktera, pa je tijekom puta sakupljeno oko 30.000,oo kuna. Prikupljenim novcem kupit će potrebne namirnice samohranim majkama i njihovim obiteljima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-10-20-Biciklomokosvijeta{/gallery}