Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Orahovica u subotu je u Čačincima održalo prigodnu svečanost povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se u Republici Hrvatskoj obilježava 25. Listopada, a na kojoj su darivateljima krvi dodijeljene zahvalnice i plakete.

Predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Orahovica, Pavao Ramić, uvodno je nazočne upoznao s poviješću dobrovoljnog darivanja krvi u Republici Hrvatskoj, rekavši kako je prva akcija u organizaciji Crvenog križa održana 25. Listopada 1953. Godine u Sisku, te je stoga taj dan proglašen Danom dobrovoljnih darivatelja krvi.

Od tada pa sve do danas, vodeći se načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti, Hrvatski Crveni križ u suradnji s transfuzijskim službama organizira redovite akcije prikupljanja krvi, s kojima se zadovoljavaju svakodnevne potrebe zdravstva u Republici Hrvatskoj.

Upravo iz tog razloga, kao znak zahvalnosti i poštovanja za darovanu krv, kojom se svakodnevno spašavaju ljudski životi, na subotnjoj svečanosti u Čačincima zahvalnice su dodijeljene ženama koje su krv darovale 1, 5, 10, 20, 25, 30, 35, i 95 puta, te muškarcima za 1, 10, 20, 30, 40, 50 i 75 puta darovanu krv.

Za jednom darovanu krv zahvalnice Gradskog društva Crvenog križa Orahovica dobili su: Andrea Andelfinger, Milan Babac, Denis Belobradić, Lidija Čalić, Andrea Drašković, Hrvoje Jaklić, Mario Mihalek, Domagoj Mihelčić, Tomislav Milovac, Dejan Petranović, Tomislav Puljek, Valentina Rosan, Kristijan Sabo, Jelena Šebalj, Karolina Šipoš, Luka Udovčić i Marin Udovčić.

Za 5 puta darovanu krv zahvalnice su primili: Snježana Babac, Marijana Čačinović, Katarina Grubišić, Marija Katalinić, Ines Sebenji i Nikolina Vida.

Zahvalnice Gradskog društva Crvenog križa Orahovica za 10 puta darovanu krv primili su: Mario Ament, Zvonimir Bandalo, Šime Beštek, Marlena Brstilo, Domagoj Čačinović, Silvije Čurak, Sven Farkaš, Mario Golik, Mirna Grubišić, Saša Katić, Ivan Klecin, Bernardica Mašaberg, Nenad Mihalek, Mirela Mikičević, Mario Ptiček, Marko Sodar, Saša Stojković i Marko Špoljarić.

Marin Farkaš, Goran Jovanović, Krunoslav Kovač, Saša Ličinić, Ljubomir Mandić, Leon Mikić i Dalibor Stevanović primili su zahvalnice za 20 dobrovoljnih darivanja krvi, dok je Ančica Galošević primila zahvalnicu za 25 puta darovanu krv.

Zahvalnice za 30 puta darovanu krv na subotnjoj svečanosti u Čačincima primili su: Miodrag Babac, Stjepan Božičković, Goran Jovanović, Nedeljko Karan, Ivica Kolačko, Milan Križek, Samir Medved i Tomislav Timek.

Omer Alšić, Bojan Blagajac, Nikola Golik, Mirko Krolo, Milan Lazar, Ivan Mašaberg, Mato Mesić, Domagoj Nikšić, Ivica Pranjić, Renato Starčević i Srećko Švamberger primili su zahvalnice Gradskog društva Crvenog križa Orahovica za 40 puta darovanu krv.

Brončani znak i zahvalnicu Hrvatskog Crvenog križa za 35 puta darovanu krv primila je Divna Obad, dok su isto priznanje ali za 50 puta darovanu krv primili Zorislav Milković i Ivica Peterfaj.

Srebrni znak i zahvalnicu Hrvatskog Crvenog križa za 75 puta darovanu krv primio je Predrag Mikić, dok su zbog zdravstvenih razloga ili godina starosti, završne zahvalnice za dugogodišnje darivanje krvi, kao i Plaketu Hrvatskog Crvenog križa primili Zoran Božić, koji je krv darovao 63 puta, te Zvonko Klepač sa 46 i Šime Koić za 31 puta darovanu krv.

Rekorderka po broju darivanja krvi na subotnjoj svečanosti u Čačincima, a povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Hrvatskoj, bila je Orahovčanka Elza Blagajac koja je krv darovala čak 95 puta, za što je primila zahvalnicu za izvanredan uspjeh s Plaketom Hrvatskog Crvenog križa. Gospođa Blagajac je rekla kako je krv prvi puta dala sada već daleke 1976. godine te da joj ovo priznanje znači jako puno, ali više od toga znači joj činjenica da su njenom krvlju spašeni mnogi životi.

Predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Orahovica, Pavao Ramić, čestitao je svim nagrađenima i poručio kako moraju biti ponosni na svoj humani rad, jer jedna doza darovane krvi spašava čak tri ljudska života! Također je podsjetio na činjenicu da je broj darivanja krvi u orahovačkom Crvenom križu u opadanju, jer je do sada tijekom ove godine prikupljeno 403 doze krvi, što u usporedbi s istim periodom 2018. godine predstavlja smanjenje za 40 doza. No unatoč tome, po broju prikupljenih doza GDCK Orahovica nalazi se na 31. Mjestu od ukupno 111 Gradskih i Općinskih društava Crvenog križa u Republici Hrvatskoj, s čime su zadovoljni, poručio je Ramić. Do kraja godine u planu je provesti još dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi u Zdencima i Orahovici, kako bi pokušali ispuniti plan, koji za ovu godinu iznosi 600 doza krvi.

Svečanosti u Čačincima, osim dobrovoljnih darivatelja krvi nazočili su i gosti, načelnik općine Čačinci, Mirko Mališ, zamjenica predsjednika Općinskog vijeća Čačinci, Kristina Krmpotić, te predstavnik Grada Orahovice, Milan Babac koji je poručio kako prijateljstvo i humanost nemaju cijenu, te je svim darivateljima poželio prvenstveno puno zdravlja.

Načelnik općine Čačinci, Mirko Mališ zahvalio se darivateljima krvi, djelatnicima Crvenog križa kao i svim volonterima, na pomoći koju pružaju ljudima u potrebi, te rekao kako je 100 puta darovana krv „podvig koji se može usporediti s osvajanjem olimpijske medalje“.

Subotnja svečanost u Čačincima povodom Dana darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj održana je pod pokroviteljstvom općine Čačinci, te uz sponzorstvo francuske humanitarne organizacije Fraternite Catalogne-Croatie, na čijem je čelu predsjednica Joisette Roig, a u kojoj dugi niz godina djeluje i Orahovčanin Ivica Perković i njegova supruga Carmen.