Povodom Sajma vina i kulena održana ocjenjivanja

2019 06 26 SVIK2019 OcjenjivanjeKulena001


U sklopu programa ovogodišnjeg Sajma vina i kulena, koji će se održati ove subote na Jezeru, u srijedu 26. lipnja 2019. su održana ocjenjivanja pristiglih uzoraka vina i kulena. Predsjednici stručnih ocjenjivačkih komisija, enologinja Ivana Nemet i inženjer prehrambene tehnologije Vladimir Pleša, zajedno sa svojim suradnicima, imali su vrlo težak zadatak izabrati najbolje.

Pod predsjedanjem enologinje PP Orahovica Ivane Nemet, stručna prosudbena komisija koju su još činili Ivan Perak, Ivan Marinclin , Josip Mesić, Nives Ostrički i Antonija Čeme, jučer je ocijenila 46 uzorka vina, uglavnom, frankovke i graševine, kao i desertna vina, koja su na ocjenjivanje dali proizvođači s područja Virovitičko-podravske županije.

Enologinja Nemet zadovoljna je kvalitetom pristiglih uzoraka, a većina uzoraka ocjenjena je zlatnim odnosno srebrnim odličjima:

– „Oduševila me činjenica da je odaziv proizvođača sve veći. Ovaj sajam dobiva na važnosti i on ima budućnost. Nakon provedene degustacije, vina su polučila jednu lijepu kvalitetu. Većina vina su u zlatu i srebru, i to me oduševljava. U ovaj dio doba godine vina se teško čuvaju, sve ih je manje, ali pokazuje sa da imamo kvalitetne vinare i kvalitetna vina. Zlatne medalje su prava vina, s karakterom i stavom, i ona mogu ići na bilo koje ocjenjivanje. Jako sam zadovoljna“ – rekla je enologinja Nemet, koja je izrazila i nezadovoljstvo neodazivom malih lokalnih vinara.

Vladimir Pleša predsjedavao je komisijom, koju su još činili Antun Andelfinger i Tomo Trstenjak, koja je ocjenjivala pristigle uzorke kulena. Na ocjenjivanje je pristiglo 28 kulena, što je u odnosnu na prošlu godinu, četiri više. Predsjednik komisije, orahovački proizvođač kulena, Vladimir Pleša rekao je jučer da su kuleni 30% kvalitetniji nego prošlogodišnji:

– „Ove godine kuleni su 30% bolji nego lani. Ocijenili smo 28 uzoraka, koji su pristigli iz svih pet slavonskih županija. Od 28 uzoraka 16 proizvođača osvojilo je zlatne medalje, dok je po šest uzoraka ocjenjeno srebrnim i brončanim odličjima. Razlika je vrlo mala, što nam govori da svi proizvođači jako napreduju. Gotovo sve „kulenijade“ su u laganom padu, a naša rastre, što je također vrhunski pokazatelj da radimo dobro. Pozivam sve da dođu u subotu i kušaju najbolje od kulena što Hrvatska ima“. – zaključio je Pleša.

Obje komisije jučer je pozdravila i orahovačka gradonačelnica Ana – Marija Petin. Rekla je gradonačelnica kako očekuje vrhunsku kvalitetu i vina i kulena, te kako će orahovački Sajam rasti iz godine u godinu. Proizvođači i vina i kulena koji su svoje proizvode poslali na ocjenjivanje, bit će u subotu nagrađeni odličjima koja su zaslužili. Svi pristigli uzorci i vina i kulena, bit će izloženi u subotu na Sajmu i moći će se degustirati. (www.radioorahovica.com)

{gallery}SlikeGodina2019/2019-06-27-SVIK2019-Ocjenjivanja{/gallery}