Više od pola stoljeća Orahovačkog proljeća

OP 2019 Program

Orahovačko proljeće najveća je i najpoznatija kulturna manifestacija u Virovitičko – podravskoj županiji i jedna od tri najveće u Slavoniji. Bogatstvo sadržaja Orahovačkog proljeća nije moguće prikazati u jednom danu nego većinom traje i više od tjedan dana.

– „Orahovačko proljeće“ naša je najznačajnija kulturna i turistička manifestacija i u njoj uživamo već više od 50 godina. Tu se prikazuje prošlost i budućnost našega grada, njome njegujemo tradiciju i oslikavamo sadašnjost. Orahovačko proljeće manifestacije je u koju su brojne generacije Orahovčana utkale sebe i svoj rad i mi smo im na tome zahvalni, jer je ova manifestacija najbolji promotor našega grada u smislu kulture i turizma“. – izjavila je orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin

Davne 1959. godine, u športskoj odjeći i okićena cvijećem, prvi puta je prošetala središnjom orahovačkom ulicom povorka učenika Osnovne škole. Ovog prvog orahovačkog Cvjetnog korza još se sjećaju samo stariji Orahovčani. Tada se nije ni slutilo da će Cvjetni korzo postati tradicija, i izrasti u veliku manifestaciju Orahovačko proljeće, koja će godinama oduševljavati brojne posjetitelje.

Tijekom godina Orahovačko proljeće  obogaćivano je novim sadržajima. Ponajprije su se u manifestaciju uključila kulturno-umjetnička društva, da bi danas Orahovačko proljeće  bilo prepuno različitih događanja, a sve završava prve nedjelje u lipnju „Cvjetnim korzom“

Cvjetni korzo ostao je središnje događanje Orahovačkog proljeća gdje središtem Orahovice prodefiliraju djeca dječjeg vrtića, osnovci, sportaši, biciklisti, puhački orkestar, gostujuće škole iz cijele Slavonije nakon kojih slijede kulturno-umjetnička društva iz cijele RH s konjima i kočijama. Djevojke i snaše u čipkastim nošnjama i dukatima oko vrata, a muškarci u čizmama i nakrivljenim šeširima uz svirku i pjesmu predstavljaju se okupljenima na glavnom gradskom trgu. Povorka šarenih mališana i najljepših narodnih nošnji svake je godine sve brojnija pa će tako ove godine u povorci biti 12 vrtića, škola i dječjih društava te 17 kulturno-umjetničkih društava .

Na Orahovačkom proljeću mnoštvo je kulturnih događanja, za djecu, mlade i odrasle. Poklonici kulture mogu nazočiti predstavljanju knjiga, književnim večerima, kazališnim predstavama, odabranim filmovima, a bogat športski program prati svako Orahovačko proljeće. Od nogometa, rukometa, tenisa tu su i boćari, šahisti, ribiči i članovi streljačkog društva koji nastoje oboriti svakog glinenog goluba.

Razne izložbe poseban su sadržaj manifestacije kao izložbe fotografija stare željeznice, a puno se može saznati o povijesti Orahovice na izložbi fotografija „Nepoznata Orahovica“.

Orahovački park, uz Smotru folklora, mjesto je gdje se odvijaju koncerti i gdje nastupaju razni poznati bandovi i izvođači Hrvatske glazbene scene te hrvatska tamburaška estrada.

Ove godine 51. Orahovačko proljeće započeti će 24. svibnja u petak 4. Bilom noći u organizaciji DP Hajduka Orahovica u Hotelu Dukat, slijedi u subotu prvenstvena utakmica seniora Nk Papuk“ i Nk „Radnik“ Križevci, u nedjelju gađanje letećih meta u disciplini streljački u organizaciji Streljačkog društva Orahovica. U ponedjeljak je sudoku natjecanje Enigmatske udruge u Velikoj Vijećnici te izložba „Nepoznata Orahovica“ Ogranka Matice Hrvatske u Orahovici u Hotelu Ružica grad koja će tamo biti postavljena nekoliko dana. U utorak revijalna utakmica i posjet Zlatka Dalića na igralištu Danijel Pranjić, susret s književnikom Brunom Šimlešom u kino dvorani i koncert klasične glazbe Ogranka Matice Hrvatske u Orahovici u Hotelu Dukat.

Izložba „Branitelji bivše općine Orahovica kroz fotografiju u organizaciji UHBDVDR Orahovica u Hotel Dukat, film  „Moj dida je pao s Marsa“ u Kino dvorani biti će u srijedu, a u četvrtak predstava za djecu ,,Koje je godišnje doba najljepše?’’, izložba „I poslije rata umjetnici“ u organizaciji USPDR „Orao“ Orahovica- Našice, izložba slika Mate Pisac u hotelu Ružica grad. U petak počinje međunarodni teniski turnir te u večernjim satima Tamburaška večer uz nastupe TS Kas, Cura iz centra i TS Fijaker u središnjem gradskom parku.

Manifestacije se nastavlja u subotu 1. lipnja 1. Orahovačkim braniteljskim igrama u organizaciji HVIDR-a Orahovica, zatim Danima otvorenih vrata Udruge za pomoć osobama s invaliditetom (prostorije udruge), planinarenjem „Rimskom cestom“ Planinarskog društva Orahovica, prvenstvenom utakmicom seniori „NK Došk“ Dolci – NK „Tehničar“ Cabuna u Dolcima i na kraju subotnje večeri veliki besplatni koncert grupe The Beat Fleat – TBF u središnjem gradskom parku.

Završni dan, tj. nedjelja 2. lipnja početi će uz izložbeno prodajni štand Udruge umirovljenika i starijih osoba na glavnom trgu, ribički KUP grada Orahovica «Orahovačko proljeće 2019.» na ribnjacima u Duzluku, zložbeno prodajni štand udruge «Jaglac» i Udruge za pomoć osobama s invaliditetom u središnjem gradskom parku te kao vrhunac cijele manifestacije cvjetna povorka „Cvjetni korzo“ kroz središte Orahovice.

Nakon povorke održati će se smotra folklora, veterani Nk Papuk odigrati će s NK Mikleuš prvenstvenu Utakmicu, a posjetitelje će u nastavku zadnjeg dana zabavljati TS Čokanj.

OP 2019 Plakat003