Svečanom sjednicom proslavljen 791. Dan grada Orahovice

2019 05 03 DanGrada074

Ovogodišnji Dan Grada Orahovice obilježio se u ozračju 791. obljetnice prvog pisanog spomena Orahovice.

Rođendan grada Orahovice i blagdan Našašća sv. Križa, 3. svibnja,  počeo je tradicionalnom budnicom Puhačkog orkestra DVD-a Orahovica, pod ravnanjem kapelnika Zorana Vlajnića gdje su orahovački puhači  mimohodom ulicama užeg dijela grada, budnicom otvorili proslavu dana grada.

2019 05 03 DanGrada001

Gradsko izaslanstvo na čelu s gradonačelnicom Anom-Mariom Petin i predsjednikom Gradskog vijeća Radojem Medenicom zajedno s gradskim vijećnicima i predstavnicima orahovačkih braniteljskih Udruga, polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i molitvom odalo je počast poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen – obilježja na gradskom groblju te kod spomenika u centru grada. 

2019 05 03 DanGrada012

Nakon polaganja u restoranu Ružica potpisan je „Protokol o suradnji i prijateljstvu“ između Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO, HB, podružnice Modriča, Udruge HVIDR-a Orahovica i Udruge Hrvatskih branitelja liječenih od  PTSP VPŽ u Orahovici kojoj su također nazočili predstavnici gradske vlasti Ana – Marija Petin i Radoje Medenica te pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Orahovice Marija Šafer, predsjednik Županijske zajednice udruga HVIDR-a Mato Bubaš i predstavnici orahovačkih braniteljskih udruga.

Ispred orahovačkih braniteljskih udruga nazočne je pozdravio Miroslav Milovuković rekavši kako je ovo poseban dan kada se potpisuje jedan ovakav dokument kojim se nastavlja suradnja branitelja iz Orahovice i Modriče, gdje je u živote izgubilo dvjestotinjak pripadnika 115. brigade iz Modriče, a među njima i 5 branitelja 132. brigade iz Republike hrvatske i čija će se imena naći na spomeniku zajedno s njihovih 200 suboraca iz BIH, a koji će se graditi u mjestu Garevac.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO, HB, podružnice Modriča, Mato Marić, rekao je kako je ovo važan trenutak jer se pokreće prekogranična suradnja braniteljskih udruga iako spomenute udruge već dvije godine zajedno obilježavaju obljetnicu pogibije petorice branitelja i u Modriči i u Velikom Rastovcu.

Gradonačelnica Ana – Marija Petin pozdravila je i pohvalila ovu suradnju jer će se ovim još bolje čuvati dignitet Domovinskog rata, a čime će i mlađe populacije znati jedinu i pravu povijest iz vremena kada su se davala najveće žrtve u obrani Hrvatskog naroda.

Predsjednik Županijske zajednice udruga HVIDR-a Mato Bubaš rekao je da mu je drago da je jedna od udruga upravo orahovačka HVIDR-a, ali i da bi se ovoj suradnji trebale priključiti i ostale braniteljske udruge jer prekogranična suradnja svakako otvara vrta lakšem financiranju projekata iz raznih fondova čime će se moći raditi puno više aktivnosti vezanih uz sjećanje na Domovinski rat, a zašto ne i odvesti školarce u Modriču kako bi učili o ovom dijelu povijesti.

2019 05 03 DanGrada020

Nastavak programa Dana grada proslavljen je održavanjem Svečane sjednice Gradskog vijeća na kojoj su se okupili brojni gosti, predstavnici gospodarstva, političkog i javnog života, kako s područja Grada Orahovice i Županije virovitičko-podravske, tako i iz drugih krajeva Hrvatske. Među uzvanicima su bili i ministar poljoprivrde i podpredsjednik Vlade RH, Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije, Igor Andrović, bivši predsjednik Hrvatske i počasni građanin Grada Orahovice, Stjepan Mesić i mnogi drugi.

Svečana sjednica je bila prilika da se domaćini, predsjednik Gradskog vijeća, Radoje Medenica i gradonačelnica Ana Marija Petin, osvrnu na povijest Orahovice, ulogu lokalne vlasti, iznesu realizirane gradske projekta, ali i viziju budućeg razvoja Grada Orahovice.

Nazočnima su se obratili te pohvalili rad gradske vlasti i njihove projekte počasni građanin Vojo Lukić, župan Virovitičko-podravski Igor Andrović i Podpredsjednik vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nakon čega je upriličena predaja ključeva zgrade Kurije Mihalović koja je poklonjena Fakultetu za dentalnu medicinu koje će u suradnji s Gradskom vlasti u navedenoj zgradi otvoriti Centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju, jedinu takvu ustanovu u ovom dijelu Hrvatske, a istočno od Zagreba. Ključeve je preuzeo i zahvalio se Docent doktor znanosti, Ivan Miloloža, prodekan na Fakultetu u Orahovici.

2019 05 03 DanGrada056 2

Na Svečanoj su sjednici uručena javna priznanja, dodijeljena Odlukom Gradskog vijeća, fizičkim i pravnim osobama zaslužnima za razvoj i promociju Grada Orahovice. Ove su godine dodijeljene po dvije zlatne i srebrne plakete ( jedna u području gospodarstva,a jedna u području društvenih djelatnosti), te šest Zahvalnica.

Odlukom Gradskog vijeća, Zlatna plaketa, kao najveće gradsko javno priznanje, dodijeljena je u području gospodarstva PAN PARKETU, a u području društvenih i javnih djelatnosti, Zlatna plaketa je dodijeljena Srednjoj školi “Stjepan Ivšić”.

Srebrnu plaketu, u području gospodarstva dobio je PLEŠA, obrt za preradu mesa, a Duško Rađenović, u području društvenih i javnih djelatnosti. U ime nagrađenih zahvalio se direktor tvrtke Pan parket Danijel Smiljanić.

Javna gradska priznanja , Zahvalnice, dodijeljena su Odlukom Gradskog vijeća,u području zdravstva i socijalne skrbi, dr Ivici Fotezu, Gordani Radaković u području kulture, Marku Cingelu, u području športa, DVD-u Nova Jošava u području mjesnih odbora i udruga, Franji Molnaru u zaštiti kulturne baštine, a Slavici Hrčan, Zahvalnica je dodijeljena u području humanitarnih akcija i ostalog društvenog rada na volonterskoj osnovi.

Svečanu sjednicu glazbenim nastupima su uveličali učenici Osnovne glazbene škole Milka Kelemena Slatina Područni odjel Orahovica, Magdalena Krmpotić, Karla Kovačević, Borna Gernhard i Lana Potalec uz klavirsku pratnju prof. Mateje Tomas.

Na kraju dana u organizaciji Grada Orahovice i Turističke zajednice u središnjem gradskom parku održan je koncert legende Hrvatske estrade, Željka Bebeka.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-05-03-DanGrada{/gallery}