Obilježena 27. obljetnica pogibije petorice branitelja u Modriči

2019 05 20 Modrica92 038

Danas,  je obilježena 27. obljetnica pogibije petorice pripadnika 2/132 brigade HV, koji su 20. svibnja 1992. godine poginuli u Modriči, braneći Posavinu.

Petorici hrvatskih branitelja: Miroslavu Međimurcu, Zdravku Kevčiću, Josipu Klobučaru, Vladi Goliku i Karlu Stojakoviću, počast su i ove godine, na obljetnicu njihove pogibije, iskazali njihovi suborci, pripadnici udruga iz Domovinskog rata i predstavnici civilne vlasti Orahovice, Zdenaca i Crnca.

Obilježavanje obljetnice počelo je danas u 8 sati iskazivanjem počasti poginulim braniteljima kod spomen obilježja u centru Orahovice, te sedmim Memorijalnim maratonom “Modriča 92.”, kojeg su maratonci trčali od Orahovice do Veliko Rastovca, u duljini od 19 Kilometara. U centru Orahovice vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Grada na čelu s gradonačelnicom Anom-Marijom Petin, pročelnicom Jedinstvenog upravnog odjela Grada Orahovice Marijom Šafer i vijećnicom Gradskog vijeća grada Orahovice Lanom Jurkin, predstavnici braniteljskih udruga sa šireg orahovačkog područja, te pripadnici 105. brigade HVO Modriča, a molitvu je predvodio orahovački župnik, velečasni Željko Strnak.

Nakon polaganja vijenaca, nazočnima su se obratili predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ Orahovica, Miroslav Milovuković i orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin, koji su se zahvalili svima koji već 27 godina čuvaju uspomenu na petoricu hrvatskih vitezova, koji su za stvaranje slobodne hrvatske dali ono najvrijednije što su imali-svoj život.

– „Niti jedna žrtva ne smije biti uzaludna, niti jedan život ne smije bit zaboravljen i upravo zato moramo obilježavati obljetnice pogibija naših vitezova i odavati im počast“, – poručila je gradonačelnica Petin.

Osim Memorijalnog maratona, ove su godine po prvi puta hrvatski branitelji, zajedno s djecom i zainteresiranim građanima pješačili 14 km od Crnca do Velikog Rastovca, u spomen na petoricu poginulih branitelja, ali i na sve ostale poginule u obrani Hrvatske.

Središnji komemorativni skup održan je u centru Velikog Rastovca, kod spomen-obilježja poginulim braniteljima, a nazočili su mu izaslanik ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda, brigadir Filip Aračić, ratni zapovjednik i zamjenik zapovjednika 2.bojne 132. brigade Hrvatske vojske, Ivan Husnjak i Goran Sokol, orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin, načelnici općina Crnac, Čačinci i Zdenci, Mato Damjan, Mirko Mališ i Tomislav Durmić, predsjednik HVIDRA-e Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina – Orahovica, Marija Maračić, predstavnici braniteljskih udruga sa šireg orahovačkog područja i udruge dragovoljaca i veterana Hrvatskog vijeća obrane iz Modriče.

– „To su bili momci koji nisu pitali kuda se ide i zašto, već kada… Poginuli hrvatski vitezovi bili su u datom trenutku spremni dati svoj život za Domovinu i sve nas, te smo stoga dok god smo živi, dužni poštovati njihovu žrtvu”, – rekao je izaslanik ministra Tome Medveda, brigadir Filip Aračić.

Kao i niz prethodnih godina, organizatori ovog komemorativnog okupljanja bile su udruge iz Domovinskog rata s područja tri jedinice lokalne samouprave: Orahovice, Zdenaca i Crnca. (www.radioorahovica.com)

{gallery}SlikeGodina2019/2019-05-20-Modrica92{/gallery}