Održana interaktivna radionica “Poljoprivrednik za 10”

2019 04 16 PoljoprivrednikZa10 001

U sklopu informativne kampanje Ministarstva poljoprivrede “Poljoprivrednik za 10”, jučer je u Orahovici, u dvorani Centra za posjetitelje, održana interaktivna radionica, čiji je cilj bio promoviranje mjere 10 “Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene” iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014.-2020. godine.

U program ruralnog razvoja uvrštene su 3 IAKS mjere:MJERA 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, MJERA 11 – Ekološki uzgoj, MJERA 13 – Plaćanja područjima s prirodnim i ostalim posebnim ograničenjima i MJERA 14 – dobrobit životinja, a o tim su mjerama zainteresiranim poljoprivrednicima jučer govorili djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Željko Crnojević i Gordana Gorupić-Šarić.

Potpore za IAKS mjere ostvaruju se u sklopu Jedinstvenog zahtjeva za potporu, a u Europskom poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj samo za mjeru 10 osigurana su sredstva u iznosu od milijardu kuna, rekao je Željko Crnojević.

Preduvjeti da bi se ostvarilo pravo na potpore iz IAKS mjera su da je zemljište upisano u ARKOD sustav, a životinje u Jedinstveni registar domaćih životinja.Osim toga, poljoprivredno gospodarstvo mora biti veličine minimalno pola hektara, dok je minimalna veličina poljoprivrednih parcela 0,05 hektara.Poljoprivrednici koji ostvare potpore iz spomenutih IAKS mjera morat će svake godine proći i izobrazbu u trajanju od 6 sati.

Mjera 10 ima obavezno petogodišnje razdoblje, što znači da se bilo koji tip operacije iz spomenute mjere mora provoditi u narednih 5 godina, a svake godine mora se i iznova ispuniti Jedinstveni zahtjev i prijaviti se za određeni tip potpore,rečeno je na jučerašnjoj radionici Ministarstva poljoprivrede “Poljoprivrednik za 10” (www.radioorahovica.com)

2019 04 16 PoljoprivrednikZa10 002

2019 04 16 PoljoprivrednikZa10 003