Krenulo ovogodišnje ocjenjivanje gradova od strane portala gradonačelnik.hr te Hanza medie i Ipsos-a

Jutarnji list i ove godine kreće u iscrpno praćenje i ocjenjivanje rada gradonačelnika i administracija 126 gradova u Republici Hrvatskoj kako bi se izabrali najbolji među njima, a sve lokalne vlasti potaknulo na kvalitetnije upravljanje u korist građana. To je misija drugog izbora najboljih hrvatskih gradova u organizaciji i izvedbi izdavačke kuće, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos.

Kada se prošle godine lansirala ideja praćenja i ocjenjivanja rada gradskih uprava, nije se znalo koliko će projekt biti zahtjevan organizacijski, medijski, logistički, istraživački, a ispostavilo se da se nakon prošlogodišnje dodjele nagrada najboljim gradovima moglo zaključiti da je stvorena održivu metodologiju praćenja, ocjenjivanja te rangiranja hrvatskih gradova.

Budući da su sami gradovi, kao i čitatelji, prepoznali ozbiljnost projekta Najbolji grad, ove godine dići će se na novu razinu i pretvoriti u cjelogodišnji projekt. Prošle godine rangiralo se ponajprije rad gradskih uprava, a ove  i natječaje za hrvatske kompanije na području Smart City i Eco City rješenja.

Ovih dana započeto višemjesečno istraživanje i vrednovanje hrvatskih gradova, a kulminirat će završnim proglašenjem pobjednika 4. listopada ove godine u šest kategorija i tri konkurencije – velikog (iznad 35.000 stanovnika), srednjeg (između 10.000 i 35.000) i maloga grada s najviše 10.000 stanovnika. Tri osnovne kategorije su kvaliteta života, gospodarstvo i obrazovanje s demografijom, mladima i socijalnom politikom. Posebne kategorije su Eco city, Smart city i Šampion fondova EU.

Sveobuhvatno vrednovanje pokazatelja naših gradova, primjerice u kategoriji kvalitete života, uključuje podatke o razini sigurnosti u gradovima, proračunskim izdvajanjima za kulturu i sport, cijenama nekretnina, broju parkirališnih mjesta i kvaliteti gradskog prijevoza. No, statistici ovaj izbor, kako ističe Ante Šalinović iz Ipsosa, dodaje iskaze samih građana, njihovu percepciju kvalitete života u sredinama

Da se prisjetimo, Grad Orahovica i gradonačelnica Ana – Marija Petin dobili su u 2018. godini službeno priznanje za iznimne rezultate pri upravljanju gradom kojeg je dodijelio portal gradonačelnik.hr, kojim se želi potaknuti podizanje standarda vođenja i upravljanja gradovima u Republici Hrvatskoj.

Priznanje za izniman doprinos pri upravljanju gradom gradonačelnik.hr dodjeljivao je najboljim gradovima koji se nalaze do tri puta u TOP 10 prema analizi proračuna i ostalih mjerljivih kategorija, a cilj je nagraditi one gradove koji predstavljaju uspješno lice lokalne politike.

Razlozi zbog kojih je Orahovica dobila priznanje:

Besplatni udžbenici – Grad Orahovica je osigurao sredstva za besplatne udžbenike, bilježnice i omote, za učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole s područja grada.

Povezivanje škola i gospodarstvenika – aktualna vlast u gradu,  konstantno radi na povezivanju škola s orahovačkim gospodarstvenicima, kako bi potrebe za stručnim radnicima  kojih nema na Zavodu za zapošljavanje, riješili uvođenjem potrebnih programa u Srednjoj školi

Poduzetnička zona – projekt izgradnje komunalne i prometne infrastrukture vrijedan 10 milijuna kuna  prijavljen je na natječaj koje je raspisala SAFU

Poticanje poduzetništva- u proračunu za 2018. godinu, osigurano je 500.000,00 kuna za poticanje mikro i malih poduzetnika  obrtnika

Gradska blagajna – Na inicijativu aktualne vlasti trgovačko društvo Papuk d.o.o. otvorilo je blagajnu u centru Orahovice, na kojoj građani mogu plaćati uplatnice gradskih komunalnih tvrtki, a uskoro će to moći činiti i s ostalim računima.

Sufinanciranje rada hitne medicinske pomoći – Cilj je da građani Orahovice imaju bar približnu dostupnost hitnoj medicinskoj pomoći kao u drugim gradovima, za što je aktualna vlast osigurala sredstva i za dolazak dva liječnika specijalista dva puta mjesečno u Dom zdravlja u Orahovici. Na godišnjoj razini za rad liječnika i hitne pomoći Grad izdvaja iz proračuna 110.000,00 kuna.

Higijenske potrepštine školama –  učenici u osnovnoj i srednjoj školi imaju toaletni papir, sapun i ručnike, kojima ih opskrbljuje grad

Sufinanciranje prijevoza učenika srednjoškolaca čime grad ublažava troškove roditeljima čija se djeca školuju

Dječja igrališta –  djeca Orahovice uskoro će u parku dobiti moderno uređeno i sigurno dječje igralište, a nova igrališta za djecu bit će uređena i postavljena u svim prigradskim naseljima.