Završen višednevni projekt “Poduzetništvo za osnovne i srednje škole” u orahovačkoj osnovnoj školi

2019 03 30 SkolaPoduzetnici020

U okviru Cjelovite kurikularne reforme Posebna pažnja se posvećuje unaprijeđivanju financijske pismenosti u okviru predmetnih kurikuluma i Kurikuluma međupredmetne teme Poduzetništvo za osnovne i srednje škole pa se tako u orahovačkoj osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić u  sklopu obilježavanja Tjedna poduzetništva održava nekoliko aktivnosti: Palačinkijada, Skupština učeničke zadruge Hlapići, Sajam malih poduzetnika, promidžba obrtničkih zanimanja u suradnji sa SŠ Stjepan Ivšić i Gradom Orahovicom te predavanje Potreba razvoja poduzetničkih osobina kod učenika osnovnoškolske dobi koje će se rasporediti na pet dana.

– „Ova nastava koju smo mi proveli kroz proteklih pet dana će svim učenicima ostati u boljem pamćenju nego bilo što drugo da su učili u svojim učionicama. Ovakvim tipom nastave može se jako puno naučiti o matematici kroz stvaranje kućnog budžeta, puno se može naučiti kako napraviti mnoštvo toga svojim rukama i pri tome zaraditi. Zahvaljujem se svim učenicima, njihovim učiteljima i roditeljima koji su uložili ogroman trud u pripremi radionica, plakata i svega ostalog što je učinilo ove projektne dane možda i najposebnijim do sada“. – rekla je ravnateljica Škraba.

U posljednjih nekoliko dana održano je nekoliko iznimno zanimljivih sadržaja. Učitelj Verislav Kmet je na izvještajnoj skupštini učeničke zadruge „Hlapići“ iznio izvješće o radu kmroz zanimljivu prezentaciju te plan rada za naredno razdoblje.

Održano je predstavljanje predstavnika četiri tvrtke učenicima osmih razreda osnovnih škola iz Orahovice, s ciljem predstavljanja  proizvodnje, planova razvoja i sukladno tomu, potreba za obrazovanim kadrovima, čime  učenici i roditelji  stječu saznanja  kakve mogućnosti pruža određeno zanimanje.

Predstavile su se tako tvrtke PP Orahovica d.o.o. za zanimanje voćar-vinogradar-vinar, voditeljica marketinga Katica Petkov i referentica općih poslova Željka Kreninger, profil poslova CNC operatera opisao Alen Pondela glavni kontrolor proizvodnje tvrtke Decron Orahovica., Pan Parket Čačinci prezentirao je voditelj proizvodnje tvrtke Vanja Špoljarić, predstavila se tvrtka CMP d.o.o., zanimanje CNC operater i automehatroničar predstavio je suvlasnik tvrtke Phoenix d.o.o. Orahovica Dalibor Fofonjka te je naglašeno da su tražena zanimanja, prije svih, CNC operateri i programeri, a tako i u Poljoprivrednom poduzeću izumiru zanimanja koja su potrebna u ribnjačarstvu.

Učenike je pozdravila ravnateljica osnovne škole Maja Škraba, a nakon predstavljanja svih tvrtki i ravnatelj srednje škole Zorislav Milković, koji je iznio plan upisa za narednu godinu, nakon kojeg su se predstavili učenici srednje škole koji se su upisali smjerove prodavač maturantica Andreja Posavac, komercijalistički smjer Lora Pezić,  automehatronički je predstavio učenik Luka Boljkovac, smjer konobar Filip Kovač, kuharstvo Šime Nekić i zanimanje CNC operater Mihael Lukavski.

Na kraju, ravnatelj Milković pozvao je učenike da školovanjem i radom nađu svoje mjesto u Orahovici, a u ime Grada Orahovice, poduzetnicima i učenicima zahvalio je Milan Babac.

Posljednjeg dana projektne nastave u školi je gostovala dr. Sunčica Oberman Peterka profesorica s Ekonomskog fakulteta Osijek koja je učiteljica orahovačke i susjednih škola održala predavanje pod nazivom ”Poduzetničko obrazovanje-vizija budućnosti s puno mogućnosti“.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-03-30-SkolaPoduzetnici{/gallery}