Ultramaraton Od velikog do malog Vukovara“ prošao kroz središte Orahovice

2019 03 23 Vukovar Sunja045

U subotu 23. ožujka kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u centru grada, upriličen je doček maratonaca, sudionika 2. Memorijalnog  ultramaratona  „Od velikog do malog Vukovara“ Vukovar – Sunja gdje su ih s pićima okrjepe dočekale pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Orahovice Marija Šafer i voditeljica ureda Turističke zajednice Lana Jurkin s vijećnicima Gradskog vijeća grada Orahovice i predstavnicima orahovačkih braniteljskih udruga i braniteljskih udruga iz susjednih općina.

Maratonci su krenuli iz Vukovara 22. ožujka , prijeći će 330 km do Sunje u koju trebaju stići za 3 dana. Istrčavanjem ovog ultramaratona, spojit će dva herojska grada stradala u Domovinskom ratu, Vukovar i Sunju.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća Miroslav Milovuković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko-podravske županije, zahvalio je Gradu Orahovici i aktualnoj vlasti u gradu, pripadnicima braniteljskih udruga i svima koji su im upriličili doček, kazavši da im predah uz topli čaj kojim su ponuđeni puno znači zbog vremenskih neprilika koje ih prate, ali je istaknuo i odlučnost svih, da u planiranom vremenu stignu na cilj u Sunji.

-„Time pokazujete  da poštujete sve vrijednosti Domovinskog rata i nas branitelje, koji svojim aktivnostima ne dozvoljavamo i nikada nećemo dozvoliti da žrtve i stradanja hrvatskog naroda budu zaboravljene“, rekao je Milovuković. 

– „Memorijalni ultramaraton kojim spajamo dva herojska grada, Vukovar i Sunju, dug je 349 kilometara, a sudjeluje 40-ak maratonaca iz više dijelova Hrvatske: Zagreba, Slavonskog Broda, Požege, Virovitice, Slatine, Novske te iz Širokog Brijega iz BiH… Među maratoncima su i pripadnici HV-a, kao i MUP-a RH. Krenuli smo u petak, 22. ožujka u 21,00 sat iz Vukovara, a prema satnici, u Sunju bi trebali stići u nedjelju, 24. ožujka u 12,00 sati.“ – rekao je Pavo Tutenov, predsjednik Udruge maratonaca “Glasnici istine”.

Pročelnica Marija Šafer zahvalila je svim sudionicima ultramaratona i organizatorima ispred Grada Orahovice i u ime gradonačelnice Ane – Marije Petin:

-„Čestitam vam na upornosti, želji i izdržljivosti da ovim ultramaratonom povežete Vukovar i Sunju i što promičete sportske i domoljubne vrijednosti kroz koje se prisjećamo svih trenutaka Domovinskog rata. Upravo zbog vas i zbog aktivnosti braniteljskih udruga nikada nećemo zaboraviti sve žrtve koje su pale da bi mi danas živjeli u slobodnoj Hrvatskoj.“ – rekla je pročelnica Šafer te maratoncima poželjela sretan put. Organizatori ove utrke su Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine”, Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije “Heroji ne umiru”, Udruga rekreativnog trčanja “Nexe Team” iz Našica te Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ iz Orahovice.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-03-23-Vukovar-Sunja{/gallery}