Službenici Gradske uprave obišli izložbu „Anna Frank-povijest za sadašnjost“

2019 03 06 AnneFrank000

U Orahovačkoj Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić postavljena je izložba pod nazivom ”Prošlost za sadašnjost”, o liku i tragičnoj životnoj priči židovske djevojčice Anne Frank.

Izložba je u sklopu projekta koji provodi nevladina organizacija HERMES, Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja u suradnji s udrugom “Kuća Anne Frank” iz Amsterdama.

Cilj izložbe je približiti učenicima temu holokausta i sam život Anne Frank. Kuća Anne Frank je u Amsterdamu i organizacija HERMES, pošto bi bilo nemoguće sve učenika svijeta dovesti u Amsterdam, osmislila je ovu izložbu kako bi učenici interaktivno učili o holokaustu.

Činjenica da je knjiga „Dnevnik Anne Frank“ prevedena na gotovo sve svjetske jezike pokazatelj je da njezina priča ima utjecaj na mlade diljem svijeta te je stoga poruka i pouka izložbe univerzalna. Izložba je jako bitna zato što se dodavanjem hrvatskih panela povezuje s lokalnom poviješću, a izložbu karakterizira i poseban, interaktivan pristup vođenja, budući da grupe kroz izložbu vode posebno educirani „učenici-vodiči“ koji sadržaj izložbe objašnjavaju na pristupačan i razumljiv način.

I službenici gradske uprave zajedno s gradonačelnicom Orahovica Anom – Marijom Petin i predstavnicom Turističke zajednice Lanom Jurkin posjetili su ovu zanimljivu izložbu gdje su ih učenice osnovne škole Sara Stojić i Helena Petin, podučene da budu kustosi ove izložbe za što su, uz još nekoliko učenika prošle dvodnevnu edukaciju, provele kroz svaki panel izložbe koji predstavljaju život Anne Frank te nekoliko njih i život Židova u Hrvatskoj.

Nakon izložbe svi posjetitelji su se upisali u knjigu utisaka.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-03-06-AnneFrank{/gallery}