Održana tribina za branitelje u organizaciji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Orao“ Našice – Orahovica

2019 03 20 TribinaORAO007

U srijedu 20. ožujka 2019. godine u Centru za posjetitelje Orahovica u organizaciji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Orao“ Našice – Orahovica održana je tribina za branitelje u sklopu projekta „Domovinski rat – trajna vrijednost“.

Tema tribine bilo je predstavljanje Doma Hrvatskih veterana, ustanove koja postavlja standard kvalitete u pružanju sveobuhvatne skrbi hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji te civilnim žrtvama Domovinskog rata vrednujući njihove žrtve i postignuća u obrani Domovine, a prikazan je i dvadeset-minutni dokumentarni film o pilot projektu podružnice Doma veterana u Lipiku.

Predavači i gosti na tribini bili su Zvonimir Kalčik, mag.cin., zamjenik ravnatelja Doma hrvatskih veterana, Tajana Maroši, mag. iur, viša stručna savjetnica ravnateljstva Doma hrvatskih veterana, prim.mr.sc. Elvira Koić, dr. med., spec. psihijatar, subspec. socijalne psihijatrije, voditeljica Udruge za prevenciju suicida (HUPS) i stalni sudski vještak, Ljiljana Hodak, dr. med., spec. mikrobiologije, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu te koordinatorica za provođenje sistematskih pregleda Hrvatskih branitelja u OŽB Našice, Anto Krišto, dipl.iur. stručni savjetnik MHB, područna jedinica Virovitica te Marija Prokl Bajan dipl.soc. radnica i Tonček Moslavac, dipl.iur. – iz Stručnog tima PSP Centra Virovitičko-podravske županije pri Ministarstvu Branitelja.

Tribinu je otvorio predsjednik Udruge specijalne policije Davor Solić koji je pozdravio sve branitelje, predavače i goste, dožupana Virovitičko-podravske županije Darka Žužaka, zamjenika predsjednika Gradskog Vijeća Grada Orahovice Tomislava Petrušića, predstavnika Gradske uprave Milana Babca i Predsjednicu Udruge za promicanje ljudskih prava „Putokaz“ Suzanu Đebro Maričić te ukratko opisao temu tribine.

Nazočnima se obratio zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Orahovice Tomislav Petrušić koji je sve pozdravio i u ime gradonačelnice Ane – Marije Petin i prenio njenu poruku da Grad Orahovica i Gradska uprava stoji na raspolaganju svim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

U nastavku su predavači prezentirali pilot projekt Doma hrvatskih branitelja podružnica Lipik gdje je izgrađena smještajno-rehabilitacijska ustanova koju je osnovalo Ministarstvo hrvatskih branitelja s namjerom poboljšanja i jačanja pružanja sveobuhvatne skrbi za braniteljsku i stradalničku populaciju.

Kao misija naveden je doprinos kvaliteti života hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji te civilnih žrtava Domovinskog rata vrednujući njihove žrtve pružanjem psihosocijalne, preventivne i zdravstvene skrbi i savjetovanja te poticanjem rada braniteljskih socijalno-radnih zadruga i konkurentnosti hrvatskih branitelja na tržištu rada, a program smještaja podrazumijeva korištenje usluga za vrijeme osiguranog smještaja u Ustanovi 24 sata dnevno u trajanju do 20 dana.

Usluge Doma hrvatskih veterana mogu koristiti Hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata, članovi obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, članovi obitelji nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, članovi obitelji umrlog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, članovi obitelji hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, osobe stradale u obavljanju vojnih i redarstvenih dužnosti u stranoj zemlji u okviru mirovnih snaga i misija, stradali pirotehničari, članovi obitelji stradalih pirotehničara.

Cilj ove tribine bio je upoznati branitelje s područja gradova Orahovica i Našice te okolnih općina kakva prava imaju i na koji način mogu koristiti usluge Doma hrvatskih veterana koji će svoje smještajno-rehabilitacijske ustanove graditi u još nekoliko gradova u RH od kojih bi nama naj bliži bio u Osijeku.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-03-20-TribinaORAO{/gallery}