Održana redovna izvještajno-izborna skupština Matice Hrvatske ogranka Orahovice

2019 03 19 Matica017

U utorak 19. ožujka 2019. u restoranu Ružica grad održana je redovna izvještajno-izborna skupština Matice Hrvatske ogranka Orahovice na kojoj su između ostalih bili nazočni pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Orahovice, Marija Šafer, dožupan Virovitičko-podravski, Darko Žužak, i dugogodišnji dopredsjednik Matice hrvatske, Stjepan Sučić.

Predsjednik ogranka Zorislav Milković iznio je izvješće o radu za protekle 2 godine i rekao kako je Matica u svome djelovanju prvenstveno bila uključena u kulturna zbivanja i njegovanje kulturno-povijesne baštine na lokalnom orahovačkom području.

U proteklom dvogodišnjem razdoblju dio odrađenih aktivnosti su književni susreti u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, predavanja i izložbe, obilježavanje Dana sjećanja na Vukovar.

Spomenuo je i dobru suradnju sa susjednim Ograncima Matice hrvatske iz Slatine, Virovitice i Našica. Matica je u svoje aktivnosti nastojala, što je to više moguće, uključiti i mlade, kojima je većina programa i bila namijenjena.

Na kraju izlaganja predsjednik se zahvalio gradonačelnici Ani – Mariji Petin te svima koji su na bilo koji način pomagali radu orahovačke Matice.

Nakon podnošenja izvješća, razriješeni su dužnosti dosadašnji članovi Predsjedništva i Nadzornog odbora te se pristupilo izboru novoga. Za novog predsjednika Ogranka Matice hrvatske Orahovica izabran je Damir Najmenik, za dopredsjednicu je izabrana Emica Parašilovac, tajnicu Ida Milković, a osim njih u Predsjedništvu će u narednom četverogodišnjem razdoblju još biti: Pavo Leko, Ivana Maričić, Ivana Pavelić, Katarina Najmenik, Alen Unferderber, Marijana Čelig-Hlobik, Jelena Mihelčić i Ivan Cigler.

Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Zorislav Milković, te članovi Danko Horvatin i Dragan Zubak.

Nakon izbora, novoizabrani predsjednik Najmenik se zahvalio na ukazanom povjerenju te je predložio plan rada za naredne dvije godine, koji je potom i jednoglasno usvojen.

Na kraju skupštine dodjeljene su i zahvalnica za dugogodišnji rad i promicanje kulture na području Grada Orahovice, a dobili¸su ih Mirjana Buneta-Knežević, Snježana Konopek, Marija Lenard, Viktorija Petrušić, Zorica Bartolović, Danko Horvatin, Duško Rađenović, Franjo Molnar, Dragan Zubak, Stjepan Sučić i Zorislav Milković.

Nazočnima se obratio dožupan Darko Žužak koji je pohvalio rad orahovačkog ogranka Matice, male udruge koja se bavi specifičnom djelatnošću koja ostavlja dubok trag u našem gradu, te poželio uspješan rad u narednim godinama.

Pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Orahovice, Marija Šafer, pozdravila je sve ispred Grada Orahovice i gradonačelnice Ane – Marije Petin, zahvalila se dosadašnjem predsjedniku Milkoviću za sve što je do sada napravio uz pomoć ostalih članova udruge za Orahovicu:

– „Grad orahovica je u prošloj godini povisio proračunska sredstva za rad udruga, pa tako i za vašu udrugu kako bi mogli nesmetano odraditi sve vaše aktivnosti i projekte koje ste prijavili na Javni poziv Grada za financiranje Udruga. Pozivam vas da i ove godine prijavite vaše projekte na ovogodišnji Javni poziv koji je otvoren do 28. ožujka 2019. i želim vam da uspješno odradite sve ono što planirate u narednom razdoblju te i dalje uspješno provodite očuvanje Hrvatske kulturne baštine, Hrvatskog jezika i Hrvatskog naroda“. – rekla je pročelnica.

Na pozivu se zahvalio i dopredsjednik Matice hrvatske RH, Stjepan Sučić, koji je rekao da je rad Matice Hrvatske od velike važnosti za očuvanje baštine, kulture i jezika što datira još iz doba Austro-Ugarske kada je Mađarsko plemstvo kao službeni za sve krajeve monarhije proglasilo Mađarski jezik te su u Hrvatskom narodnom preporodu odlučili da se na neki način mora sačuvati ono „naše“. Iz svega toga se 1842. utemeljila Matica hrvatska sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak.

– „U ovo doba kada je od 90-godina i vremena kada su se ponovno počeli osnivati ogranci Matice diljem Hrvatske do sada ih se ugasilo više od 60 i to čak u većim gradovima, stoga vam čestitam što ste svojim radom i upornošću uspjeli održati vaš ogranak aktivnim i na svim vašim postignućima“. – zaključio je Sučić.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-03-19-Matica{/gallery}