Napokon rješenje problema pedijatra u Orahovici

2019 03 29 Pedijatar Orahovica000

Odlazak mladih školovanih ljudi iz Hrvatske a ponajprije liječnika, doveo je ruralne i manje gradske sredine kakva je i grad Orahovica pred teško rješive probleme zatvorenih i praznih ambulanti. Kako bi svojim sugrađanima osigurao adekvatnu zdravstvenu zaštitu, u ovom slučaju svojim najmlađim stanovnicima, Gradska vlast u Orahovici je poduzela sve raspoložive mjere.

Priča je počela 2017. godine kada je Orahovačka ambulanta ostala bez stalnog pedijatra i od tada se na tom mjestu izmijenilo nekoliko doktora u zamjeni iz Slatine, Našica i čak iz Požeške bolnice.

2018. godine u veljači Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije, raspisao je natječaj, za popunu radnih mjesta na području županije, među njima i doktora medicine, specijalista pedijatra, za rad u ambulanti u Orahovici i grad Orahovica je osigurao stan i plaćene režijske troškove kako bi olakšali život i rad novog pedijatra, a tek sada u ožujku 2019. problem s pedijatrom u Orahovici je napokon riješen.

Naime iz Našičke bolnice dolazi nam dr.med.spec. pedijatrica Maja Vučinić supspecijalist dječje endokrinologije i dijabetologije o čemu smo pričali i s ravnateljem Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije dr. Ivicom Fotezom:

– „Evo nakon dvije godine, tj. od kako sam ja ravnatelj Doma zdravlja VPŽ, napokon se nazire kraj problema s pedijatrom u Orahovačkoj  ambulanti. Samim time što su svi pedijatri u Virovitičko-podravskoj županiji u koncesijama nismo bili u mogućnosti uspostaviti stalnu pedijatrijsku ambulantu te su čak iz Požeške bolnice dolazili pedijatri kako bi djeca u Orahovici imala adekvatnu liječničku pomoć. Naravno to nije bilo rješenje jer se tu izmjenjivalo nekoliko liječnika pa je to bilo djelomično kontinuirano i to svakako nije kvaliteta koju zahtjeva svako dijete i svaki roditelj.

Sada smo se napokon, zahvaljujući velikim djelom i Gradu Orahovici, uspjeli dogovoriti i s doktoricom Majom Vučinić iz Našičke bolnice koja prelazi kod nas i već 1. travnja počinje s radom u Orahovici te ćemo konačno zbrinuti našu dječicu i ono što još možemo ići u nad standard je da je doktorica subspecijalist endokrinologije i dijabetologije te će se ustrojiti i savjetovalište za djecu koja boluju od dijabetesa pa će se na neki način sve ovo vrijeme kada nisu imali savršenu skrb kompenzirati sada će imati i bolju.

Kako ne bi ispalo da je Dom zdravlja VPŽ Našičkoj bolnici preuzeo doktoricu, načelno smo se dogovorili da doktorica nastavi održavati ambulantu za dijabetes u Našicama za pedijatrijsku dob i ako bude potrebe da sudjeluje u dežurstvima..“ – rekao je ravnatelj dr. Fotez.

Izjavu nam je dala i doktorica Vučinić koja će iz Našica putovati u Orahovicu:

– „Kao prvo, doktorica Torlaković je radila honorarno u Orahovici, a ujedno je i dežurala na Našičkom odjelu i na neki način to je meni bila prva informacija da u Orahovici nema stalnog pedijatra. Osim toga privatno se znam s obitelji Hanich iz Orahovice pa znam da je doktorica Vlasta otišla u Zagreb.

Nakon dvadeset pet godina staža i rada u Našicama, turbulentnog vremena i dežurstava, odlučila sam se na način rada s radnim vremenom gdje ću dobro poznavati pacijente pa tako i oni mene i na neki način mirniji rad. Cijelo moje radno, vrijeme nakon završetka školovanja bila sam u bolničkom sustavu rada, tj. radila sam na Našičkoj pedijatriji od samog početka i bila sam bolnički specijalist.

Živim s mužem u Našicama te sam počela raditi u Našicama odmah nakon studija u Zagrebu gdje sam diplomirala 1993. godine kao redovni student. Prije 15 godina završila sam specijalizaciju iz pedijatrije, a prije sedam godina i subspecijalizaciju endokrinologije i dijabetologije te sam majka troje odrasle djece.“ – rekla je doktorica Vučinić.

Gradonačelnica grada Orahovice Ana – Marija Petin rekla je kako je presretna da se zajedno u suradnji i angažmanom ravnatelja Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije uspjeli dogovoriti s doktoricom pedijatricom Majom Vučinić iz Našica da dođe raditi u Orahovicu kao stalni pedijatar i biti će zaposlena pri županijskom Domu zdravlja:

– „Mislim da je ovo veliki iskorak u zdravstvenoj zaštiti naših malih sugrađana i da će roditelji biti zadovoljni što će djeca napokon imati stalnog doktora od njihovog rođenja pa do prelaska kod doktora obiteljske medicine.

Iako Orahovica nije bila bez zdravstvene skrbi za djecu jer su nam dolazili doktori na zamjenu, ovo je ipak bolja solucija jer dr. Vučinić će osim brige o našoj djeci također organizirati predavanja i radionice za roditelje iz područja pedijatrije i dječje endokrinologije gdje će se obrađivati teme poput febrilnog stanja u male djece, kako postupiti i kada otići k liječniku, zatim nizak rast tj. dijagnoza i endokrinološko praćenje terapija, prevencija pretilosti u djece te osvrt na globalni problem pretilosti i naravno  teme koje sami roditelji izaberu. Roditelji će biti pravovremeno obaviješteni o vremenu i mjestu predavanja i radionica.

Svi znaju da smo već više od godinu dana u potrazi za pedijatrom i to nije samo problem kod nas, već se i na razini RH traži 55 pedijatara pa su tako i veći gradovi u sličnim problemima. Grad Orahovica je čak ponudio i besplatno stambeno rješenje za pedijatra i supružnika samo kako bi privukli pedijatra u Orahovicu.

Ovim putem se i zahvaljujem doktorici Vučinić što se odlučila za Orahovicu kao mjesto u kojem želi raditi u narednim godinama.“ – zaključila je gradonačelnica Petin.

Inače je zdravstvena zaštita  postala je dostupnija svim građanima Orahovice višemjesečnim aktivnostima gradonačelnice Ana – Marije Petin, kojima je dokazala nadležnim ustanovama da i stanovnici orahovačkog područja  imaju pravo na veći standard u zdravstvu.

To je rezultiralo redovnim dolaskom liječnika specijalista iz Opće bolnice Virovitica gdje dr. med. spec. internist, subspec. gastroenterolog Simić i dr. med. spec. urolog Karlović, imaju dva radna dana u orahovačkom Domu zdravlja i naši sugrađani ne moraju putovati u udaljena mjesta na pregled, za što Grad Orahovica izdvaja 78.000,00kn, a Dom zdravlja je osigurao prostor za rad liječnika.

Za 2019. godinu u Proračunu Grada Orahovice  sredstva su se znatno povećala, pa tako Grad sada izdvaja 243.212,00 kn, od čega čak 165.212,00 kn za rad hitne medicinske pomoći.

Aktualna gradska vlast vodi brigu o zdravstvenoj skrbi sugrađana i za razliku od ranije zdravstvena skrb je dignuta na višu razinu i također se pregovara o dolasku oftalmologa te bi se time pokrio i ovaj dio zdravstva.

2019 03 29 Pedijatar Orahovica001

(Dr.med.spec pedijatrica Maja Vučinić subspecijalist dječje endokrinologije i dijabetologije, foto izvor: obnasice.hr)