U Centru za edukaciju Merkur u Orahovici održan sastanak na temu budućeg Sveučilišnog centra za kardiovaskularnu rehabilitaciju

2019 02 20 CentarKardiovaskularne001

U srijedu 20. veljače 2019. održan je sastanak na temu budućeg Sveučilišnog centra za kardiovaskularnu rehabilitaciju na kojemu su među ostalima bili dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Prof.prim.dr.sc. Aleksandar Včev dr. med. s prodekanom Ivanom Miloložom i suradnikom Nikolom Malenicom , Prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr.med., ravnatelj poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju „Srčana“ u Zagrebu, orahovačka gradonačelnica Ana – Marija Petin, Emica Parašilovac, voditeljica Odsjeka za opće i pravne poslove i tajnica grada Orahovice te profesori predavači na orahovačkom Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo.

U Republici Hrvatskoj trenutno postoje samo tri ovakve ustanove, tj. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i specijalna bolnica Thalassotherapia u Opatiji, a jedini poliklinički oblik zbrinjavanja ovih bolesnika radi poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju „Srčana“ u Zagrebu.

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo u suradnji s Gradom Orahovicom namjerava otvoriti u Orahovici jedan takav centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju u zgradi na adresi Trg pl. Mihalovića 1 gdje se sada nalaze Gradska knjižnica i muzejska zbirka, a do ideje o takvom centru je došlo na radnoj skupini Hrvatskog kardiološkog društva u Opatiji, gdje se govorilo o problemu rehabilitacije u Hrvatskoj jer tri navedene ustanove ne mogu pokriti cijelu Hrvatsku, a pošto je Virovitičko-podravska županija pri vrhu ljestvice po umrlima od srčano-žilnih bolesti ideja je da se otvori u Orahovici gdje će svakako biti dobar spoj sa studijem fizioterapije čiji će studenti moći pohađati praktični rad i kada završe studij raditi u ovakvoj jednoj ustanovi.

Na radnom sastanku u Orahovici Prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić održao je prezentaciju o programu koji bi se izvodio u budućem Centru.

S obzirom na ranije pregovore, dogovoreno je da fakultet podnese zahtjev Gradu Orahovici za prijenos vlasništva zgrade, a sa izabranim arhitektom obišli su se objekti budućeg Centra i zgrade sveučilišta te analizirala moguća adaptacija prostora u spomenutu namjenu.

Gradonačelnica grada Orahovice Ana – Marija Petin usuglasila se s prijedlozima predstavnika Fakulteta, naglasivši iznimnu važnost ovog projekta za Orahovicu i širu okolicu koji bi olakšao mogućnost prevencije, tj. liječenja kardiovaskularnih bolesti na području Slavonije, a Orahovica bi dobila na značenju ne samo kao zdravstveni centar u užem smislu nego i centar koji bi razvijao i zdravstveni turizam. Orahovica je svakako dobro mjesto za ovakav projekt jer je i u prošlosti zbog geografskog smještaja i prirodnih pogodnosti kao i zbog kvalitete zraka bila mjesto za liječenje plućnih bolesti na mjestu današnjeg Edukacijskog centra na Merkuru, a i sada je po kvaliteti zraka na samom vrhu ljestvice na području RH.

Dekan Včev i njegovi suradnici izrazili su zadovoljstvo pruženom potporom od strane Grada Orahovice s gradonačelnicom Petin na čelu.