Orahovački srednjoškolci na stručnoj praksi u Sevilli

2019 02 20 SrednjaSkolaERASMUS002

26. siječnja 2019., 28 učenika srednje škole “Stjepan Ivšić” iz Orahovice, u pratnji profesorica Snježane Konopek, i Zorane Vujatović te profesora Davora Jegera, otišli su na stručnu praksu u Sevillu u Španjolskoj u organizaciji Erasmus+ EuroJobs2 projekta koji je u potpunosti je financiran sredstvima EU u iznosu od 79.060,00 eura. Učenici i profesori su imali financiran i put gdje je odlazak i povratak avionom bio lijepo novo iskustvo za veliki broj učenika te osigurane smještaj i hranu u urednom i prostranom hostelu u samom centru Seville. Domaćini i partneri na Projektu EuroMind osim prakse osigurali su zanimljive izlete u Cordobu, na Gibraltar te obilazak Seville i nogometnog stadiona Real Betisa, u kojem je igrao poznati bivši igrač NK Osijeka, a sada trener GNK Dinamo Nenad Bjelica.

Nakon objave natječaja u školi je bio veliki interes za uključivanje u projekt, ali nažalost veliki broj učenika ostao je ispod crte. Na odabiru učenika kriteriji su bili njihov školski uspjeh, uspjeh na praktičnoj nastavi i stručnoj praksi, ocjene iz vladanja i ocjene iz engleskog jezika. Učenici su morali napisati i motivacijsko pismo u kojem su trebali navesti razlog zašto baš oni trebaju biti uključeni u Projekt. Osim ovih kriterija pristanak su morali dati i roditelji, a na pripremama je odrađeno nekoliko kulturoloških i pedagoških radionica, a učenici su u sklopu projekta imali i provjeru znanja engleskog jezika putem Erasmusovog jezičnog tečaja OLS (Online Linguistic Support).

Na provedbu projekta u Sevillu otišli su učenici strukovnih zanimanja od kojih 11 komercijalista 3. razreda, 3 CNC operatera 3. raz., 4 automehatroničara 3. raz., 3 konobara 2. i 3. razreda i 7 kuhara 2. i 3. razreda.  Učenici su u manjim grupama bili raspoređeni po raznim lokacijama, a na praksu su odlazili samostalno upoznajući grad Sevillu. Osim stručnog i kulturološkog dijela učenici su imali organiziran i tečaj španjolskog jezika u trajanju 15 sati za koji su završni ispit svi položili s uspjehom.

Ozračje na praksi je bilo izvrsno, učenici i njihovi mentori bili su jako zadovoljni naučenim i odrađenim zadacima, a možda najzanimljiviju praksu imali su učenici kuhari koji upoznali španjolsku kuhinju, a istovremeno su promovirali našu sarmu i gulaš. Andaluzijska kuhinja bogata je ribom i začinima i naši budući mladi kuhari pripremali su jela koja u Hrvatskoj nisu poznata. Učenici konobari ostavili su dojam na svoje poslodavce do te mjere da je učeniku Francu Filipoviću ponuđen ostanak i posao u Sevilli, na što je Franc rekao da bi ipak završene škole posao tražio u Hrvatskoj.

CNC operateri imali su priliku raditi na dva mjesta, u privatnoj tvrtki i u praktikumu jedne srednje škole koji je veličine omanje tvrtke. Posao se obavljao na računalima gdje je pripremano sve za obradu i izradu zadanih elemenata. Automehatroničari su praksu odrađivali u dvije radionice gdje su ravnopravno su radili sa svojim majstorima, a komercijalisti u trgovinama igračaka.

Za kraj učenici srednje škole Stjepan Ivšić zajedno sa učenicima iz Valpova, koji su u isto vrijeme boravili u Sevilli, odigrali su prijateljsku utakmicu sa španjolskim učenicima s kojima su boravili na praksi sa fenomenalnim rezultatom 15:2 za Hrvate. Koordinatorica projekta bila je profesorica Snježana Konopek.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-02-20-SrednjaSkolaERASMUS{/gallery}