Održana 14. Noć muzeja s temom „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“

2019 02 01 NocMuzeja002

U prostoru velike gradske vijećnice, u sklopu 14. Noći muzeja koja se obilježava diljem Hrvatske, a u organizaciji Gradske knjižnice Orahovica održano je predavanje profesora Zdenka Samaržije koji je upoznao okupljene sa svakodnevnim životom ljudi srednjeg vijeka i načinima gradnje prostorija u kojima se najviše u srednjem vijeku provodilo vrijeme – kuhinje, blagovaonice, spavaće sobe.

Prije samog predavanja obratila se ravnateljica gradske knjižnice Jelena Mihelčić koja je rekla kako Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevoj praksi koriste suvremene tehnologije, što podrazumijeva inovativno i kreativno sagledavanje muzejskih mogućnosti i veću dostupnost muzejskih sadržaja novim segmentima muzejske publike, putem različitih digitalnih platformi, mobilnih aplikacija, alata, VR (Virtual Reality, virtualna stvarnost ), AR (Augumented Reality, proširena stvarnost), te brojnih drugih tehnoloških inovacija pa su tako u našem muzeju na ovu temu biti postavljeni QR kodovi pored izložaka preko kojih su posjetitelji mogli, pomoću mobilne aplikacije koja ih može očitati, saznati podatke o izlošcima. QR (kratica za “quick response”) kod je dvodimenzionalni kod koji svojom funkcionalnošću nalikuje standardnim bar kodovima. Sastoji se od različitih kvadratnih uzoraka nepravilno raspoređenih na bijeloj pozadini. U rasteru kvadratića koji tvore kod kriti će se tekstualna poruka ili podatci o izloženim predmetima u muzeju.

Okupljene je pozdravila i predstavnica Turističke zajednice Lana Jurkin koja se svima zahvalila na dolasku, a također zahvalila i profesoru Samarđiji koji je održao ovo zanimljivo predavanje.

Muzej je bio otvoren za sve posjetitelje od 18,00 do 00,00 sati te se na inovativan preko QR kodova način moglo upoznati sa činjenicama o izloženim predmetima u muzejskoj postavi.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-02-01-NocMuzeja{/gallery}