Sjećanje na Branka Jaklića

2018 12 05 ObljetnicaJaklic024

5.prosinca, prije dvadeset sedam godina u Gornjoj Pištani je u napadu odmetnutih Srba, poginuo hrvatski branitelj, Branko Jaklić. Obljetnice toga događaja su se, zajedno s članovima njegove obitelji, prisjetili i Brankovi suborci i zapovjednici ratnih postrojbi, koji su se i ove godine okupili kod spomen-biste podignute u Dolcima Branku Jakliću u spomen, te potom u Gornjoj Pištani na mjestu Brankove pogibije.

Inicijator komemorativnog okupljanja, predsjednik UHBDVDR Orahovica, Miroslav Tot, zahvalio je svojim suborcima što ne zaboravljaju obljetnice iz Domovinskog rata, a na vrijeme obrane Hrvatske, vrijeme Domovinskog rata, i pogibije hrvatskog branitelja Branka Jaklića, podsjetio je izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ratni zamjenik zapovjednika 2./132. HV Našice-Orahovica, pukovnik Goran Sokol.

“Svi vi koji ste ratnih dana dijelili zajedno komadić kruha i hrvatskog neba, zaslužni ste za današnju slobodu”, kazao je pukovnik Sokol, naglašavajući da posebna zasluga pripada “tridesetpetorici hrabrih branitelja s područja nekadašnje Općine Orahovica, čija su imena upisana na posebnom mjestu stvaranja Hrvatske, a njihova imena izgovaramo i danas s posebnim pijetetom. Jedno od njih je i ime Branka Jaklića”, kazao je Sokol, i podsjetio da je “hrvatski branitelj Branko Jaklić poginuo oslobađajući Zapadnu Slavoniju”.

– “Stvorili smo Hrvatsku državu, obranili je, obnovili je,sada je vrijeme izgraditi sve ono za što smo se borili. No to ne možemo sami, …oni za čiju smo se budućnost borili sada su odrasli ljudi…Pomozimo im, dozvolimo im da rade i stvaraju, da žrtva hrvatskih branitelja ne bi bila uzaludna…To je dužnost svih nas koji smo svjedoci onih sudbonosnih vremena”, poručio je pukovnik Sokol i pozvao sve da se s posebnim poštovanjem odnose prema onima koji su u Domovinskom ratu izgubili svoje najmilije, kao i onima koji i danas žive s ratnim ranama”.

Uz molitvu, u spomen na Branka Jaklića, svijeće su u Dolcima kod njegove spomen-biste, i u Gornjoj Pištani, na mjestu Brankove pogibije, upalili članovi njegove obitelji, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, pukovnik Goran Sokol, dogradonačelnik Grada Orahovica, Dalibor Fofonjka, te predstavnici braniteljskih udruga i građani.

(www.radioorahovica.com)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-12-05-ObljetnicaJaklic{/gallery}