Održana komemoracija na Mjesnom groblju u Četekovcu za žrtve iz Čojluga, Četekovca i Balinaca

2018 09 04 Cetekovac069

Na Mjesnom groblju u Četekovcu, održan je komemorativni skup sjećanja na 24 žrtve ubijene u selima Balinci, Četekovac i Čojlug prije 27 godina.  Kao i svake godine, skup je i danas  počeo točno u 9,05 sati, u vrijeme kada je toga 4. rujna 1991. godine započeo srbočetnički minobacački napad na potpapučka sela Balinci, Čojlug i Četekovac.

Uz odavanje počasti ubijenim civilnim žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća,  komemorativnom skupu nazočili su rodbina, prijatelji i suborci poginulih žrtava Domovinskog rata s ovoga područja, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i njen savjetnik za branitelje, Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH pukovnik Robert Poljak, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović,  i načelnik Općine domaćina, zamjenik gradonačelnice grada Orahovice Dalibor Fofonjka, domaćin načelnik općine Mikleuš Milan Dundović i brojna izaslanstva gradova i općina, kao i braniteljskih udruga.

U svom obraćanju načelnik Općine Mikleuš Milan Dundović naglasio je kako je riječima teško opisati sve strahote koje su pogodile ovaj kraj tih ratnih dana te kako je ostala samo bol koja je prerastala u osvetu, a danas samo u traženje pravde. Dundović je također istaknuo kako ne treba prestati pričati o Domovinskom ratu, jer najmanje što se duguje tim nevinim ljudima je prenositi istinu posebno djeci i mladima koji će nastaviti pričati o tim događajima kako se isti nikada ne bi zaboravili.

Izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i njen savjetnik za branitelje, Ante Deur nazočnim se obratio riječima:

– „Ovdje stojimo na ovom svetom mjestu ne samo s pijetetom prema žrtvama nego smo se svojim mislima i vratili u to vrijeme Domovinskog rata, u vrijeme ponosa stvaranja slobodne Hrvatske. Mi kao suborci, kao dužnosnici i kao svjedoci toga vremena sve to moramo nositi u sebi i prenositi to svjedočenje i pred vama, pred Bogom, pred svima. Uistinu sve ove godine pokraj sve ove boli koje nosite vi obitelji žrtava, nosite i ponos jer su sve žrtve stvarale našu lijepu Domovinu koju imamo danas“.  – rekao je Deur.

{gallery}SlikeGodina2018/2018-09-04-Cetekovac{/gallery}