Na konferenciji „Parkovi Hrvatske i turizam“, sudjelovale predstavnice Grada Orahovice i Turističke zajednice

2018 07 03 Parkovi001

Konferencija  “Parkovi Hrvatske i turizam” koja je imala za cilj potaknuti dijalog na temu zelenog turizma te odgovoriti na pitanje kako sačuvati jedinstvenu prirodu 19 hrvatskih parkova, a istovremeno iskoristiti ih za održiv turizam, održana je 3.srpnja u Muzeju suvremene umjetnosti, a među brojnim sudionicima bile su i pročelnica JUO Grada Orahovice Marija Šafer i predstavnica turističke zajednice Grada, Lana Jurkin.

– “Nacionalni parkovi i parkovi prirode naše su najveće bogatstvo” – rekao je u ime organizatora glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić te dodao kako je bez sumnje biološka i krajobrazna raznolikost temelj turističke atraktivnosti Hrvatske i komparativna prednost na globalnom tržištu.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš  je naglasio kako je potrebno u što kraćem vremenu pronaći način i poduzeti mjere da se parkovi Hrvatske približe što većem broju ljudi, ali da se pritom očuva okoliš.

U proteklih šest godina 11 parkova prirode i osam nacionalnih parkova Hrvatske posjetilo je oko 17,4 milijuna turista, od čega samo prošle godine oko 4 milijuna turista.

-Svake godine raste broj posjetitelja u našim nacionalnim i parkovima prirode- rekao je ministar Ćorić, naglasivši kako je cilj brojnim i raznolikim projektima osvijestiti mogućnost posjećivanja parkova koji nemaju toliku veliku posjećenost, a i produžiti turističku sezonu.

Ugovoreno je 18 projekata s ukupnom vrijednošću od 686,8 milijuna kuna, još dva projekta su u planu, a radi se o planovima upravljanja zaštićenim područjima i posjetiteljima s naglašenom edukativnom funkcijom.

Najveći projekti su oni u Parku prirode Papuk “Geo-info centar Voćin” od 77,2 milijuna kuna gdje će se, između ostalog, izgraditi centar za posjetitelje, te adrenalinski u PP Velebit od 62,6 milijuna kuna gdje će biti obnovljen razrušeni motel i postavljena rasvjeta kao i dva projekta u NP Krki koji svaki vrijedi više od 84 milijuna kuna. (G.J.V.)

2018 07 03 Parkovi002