U gradu Villany održana druga tematska manifestacija projekta prekogranične suradnje

2018 06 15 Madjarska194

U petak, 15.lipnja, u mađarskom gradu Villany održana je druga tematska manifestacija  projekta  „HU-CRO Wine Stories II“ iz Programa Interreg V-A Hungary-Croatia Programme 2014-2020. – „If Friday than Villany festival“, koju provodi Grad Villany.

Dvije i pol tisuće stanovnika tog malenog gradića bavi se vinogradarstvom i proizvodnjom vina, a ljetni i jesenski mjeseci su doba kulturnog turizma u kojem  grad organizira razne kulturne manifestacije. Tijekom pet vikenda  održavaju se manifestacije pod nazivom „Ako je petak, onda Villany“, koje su sadržajno slične, a razlikuju se samo u izvođačima programa. I u okviru ove manifestacije, kulturno-zabavni programi održani su na tri gradska trga, na jednom je bilo gastro dvorište na kojem su pripremani  mađarski specijaliteti a uz mađarske poljoprivredne proizvođače, predstavili su se članovi orahovačke Pčelarske udruge „Pčelica“, OPG Grdić iz Čačinaca. Na drugom trgu održan je kulturno-umjetnički program, a na trgu za manifestacije, nastupili su članovi Reda vitezova Ružice grada, prikazom Legende o Ružici.

Uz predstavnike Grada Orahovice na čelu s pročelnicom JUO Marijom Šafer i Milanom Babcem, u Villanyu su gostovali članovi Reda vitezova Ružice grada, OPG Grdić iz Čačinaca i Turistička zajednica Grada Orahovice, koja je na štandu predstavila vina orahovačkih vinara i školske zadruge orahovačke srednje škole, te  suvenire i brošure o turističkim destinacijama na području grada.

Ovakve stalne manifestacije „Ako je petak, onda Villany“, nastavljaju se trodnevnim festivalom Rose vina u srpnju i jesenjim Velikim festivalom crnog vina u mjesecu rujnu, na kojima se predstavlja multinacionalni folklor i kultura toga kraja. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-06-15-Madjarska{/gallery}