Orahovica u Domovinskom ratu

2018 06 02 Film001

Film autora Dine Mataza,  premijerno prikazan u dane „50. Orahovačkog proljeća“

Matica hrvatska Ogranak Orahovica organiziranjem kulturnih događanja dala je veliki doprinos obilježavanju ovogodišnjeg  „50 Orahovačkog proljeća“, među kojima je bila i premijerna projekcija dokumentarnog filma o događanjima u Orahovici i okolnim mjestima u vrijeme Domovinskog rata, autor kojeg  je Orahovčanin Dino Mataz, student povijesti.

Premijeri  filma, koju je otvorio predsjednik Ogranka Matice, prof. Zorislav Milković, nazočili  su svjedoci i aktivni sudionici ratnih događanja, danas članovi braniteljskih udruga, predstavnici civilne vlasti iz toga vremena, gradonačelnica Ana-Marija Petin i pročelnica JUO Grada Marija Šafer, te veliki broj Orahovčana, koji su s velikom pažnjom pratili film, a po završetku, burnim pljeskom odali priznanje mladom studentu Matazu, za njegov uradak.

Dino Mataz, mladić koji je na stvaranju filma radio punih godinu dana, zahvalio je suradnicima Goranu Sokolu i Miroslavu Gazdi kao i mentoru Ivanu Grguriću:

„ Vjerujem da će ovaj film ostaviti vječni trag i biti uspomena na hrabre hrvatske branitelje šireg orahovačkog područja i viteška djela koja su ostvarili. Zahvaljujem još jednom svim sugovornicima u filmu, ljudima koji su mi pomagali, a mojoj obitelji hvala na razumijevanju koje je iskazala u vrijeme stvaranja filma“- rekao je Dino Mataz. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/OrahovackoProljece/2018-06-02-Film{/gallery}