Učenici Srednje škole Stjepan Ivšić na jednodnevnom izletu učili o Domovinskom ratu

2018 05 22 UHBLPTSP001

 

U sklopu projekta Promicanje vrijednosti Domovinskog  rata i prve oslobodilačke akcije „Papuk 91.“,  Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko-podravske županije, organizirala je jednodnevni izlet za učenike srednje škole Stjepan Ivšić Orahovica, kako bi ih upoznala s događanjima u Domovinskog ratu u oslobađanju šireg područja Papuka.

Po riječima predsjednika udruge, Miroslava Milovukovića, učenicima i članovima udruge, kod kapelice Male Gospe u Kusonjama govorio je  general bojnik Miroslav Vacek, sudionik ratnih događanja na pakračkom bojištu, gdje ih je upoznao s tragičnim događanjima  u Kusonjama, 8.i 9.rujna 1991. godine,  kada su u zasjedi poginula 20-torica pripadnika  105. Bjelovarske brigade.

U Pakracu su učenici posjetili muzej  Domovinskog rata, u kojem ih je o povijesti  Pakraca  i događanjima u Domovinskom ratu  upoznao voditelj muzeja Mario Tušek, a prikazan je i film „ Broj 55“, koji je 2014. godine osvojio 8 Zlatnih arena na Pula filmskom festivalu. Priča se temelji na istinitom  događaju stradanja hrvatskih branitelja u  selu Kusonje kod Pakraca iz rujna 1991.g.  

Izlet je obuhvaćao i posjet ergeli  Lipik, te planinarskom domu Omanovac  koji je za vrijeme Domovinskog  rata bio štab neprijateljske vojske. O  svim događanjima  u teškim danima rata, učenicima je pričao Zvonimir Miler, bivši logoraš logora Bučje.

Na povratku  učenici su obišli i geopark Rupnica kraj Voćina, koji je još 1948.godine proglašen  prvim geološkim spomenikom prirode u Hrvatskoj.

Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko-podravske županije, ovim jednodnevnim izletom organiziranim za učenike srednje škole, dala je doprinos primarnom cilju svih braniteljskih udruga kao i aktualne gradske vlasti u Orahovici, da se mlade generacije mora učiti o vrijednostima Domovinskog rata i podnesenim žrtvama, a slične aktivnosti najavljuje i u buduće, zato zahvaljuje Ministarstvu hrvatskih branitelja i gradu Orahovici, za pomoć u realizaciji ovoga projekta. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-05-22-UHBLPTSP{/gallery}