Povodom Dana grada i blagdana Našašća sv. Križa održana Svečana sjednica Gradskog vijeća grada Orahovice

2018 05 03 DanGrada SvecanaSjednica001

U prigodi obilježavanja Dana grada Orahovice i blagdana  Našašća sv. Križa u višenamjenskoj dvorani, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća. Svojim dolaskom uveličali su je mnogobrojni gosti, među kojima bivši predsjednik RH i počasni građanin Orahovice Stjepan Mesić i počasni građanin Vojo Lukić, izaslanik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak, saborski zastupnik i predsjednik HSS-a  Krešo Beljak, saborski zastupnik Tomislav Žagar i Ana-Marija Petin saborska zastupnica i gradonačelnica Orahovice, zamjenik Dalibor Fofonjka, župan Virovitičko-podravski Igor Andrović,  te gradonačelnici i načelnici s područja Virovitičko-podravske županije.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća otvorio je u ime domaćina, predsjednik Radoje Medenica, osvrnuvši se pritom na značaj kvalitetnog rada Vijeća i gradskih vijećnika za razvoj lokalne jedinice, a upoznao je nazočne i s poviješću grada Orahovice.

Potom je gradonačelnica Ana-Marija Petin, predstavila sadašnje gradske projekte, ali i one koji će se realizirati u budućnosti. Među ostalim, govorila je o projektu izgradnje infrastrukture u Poduzetničkoj zoni u Orahovici, o  projektu „Vinske priče II“ i radovima koji su počeli na uređenju stare „Ložione“ u reprezentativnu kušaonicu vina, o danas započetim radovima na izgradnji pješačke staze u ulici Branka Jaklića u Orahovici, o projektu rekonstrukcije i dogradnje zgrade dječjeg vrtića, o nastavku ulaganja u turističku infrastrukturu…

-„Sve rečeno daje nam za pravo reći da smo mali grad velikih mogućnosti. Iza toga stoji kvalitetan rad svih nas na svim razinama, a upravo je to zajedništvo temelj za naš uspjeh. Orahovica mora biti grad uspjeha, a na nama je obveza da taj uspjeh uživaju baš svi oni koji u njoj žive i njoj gravitiraju“- rekla je između ostalog, gradonačelnica Ana-Marija Petin.

Nakon prikazanog filma o Orahovici koji ju je predstavio u svoj ljepoti njezinog proljeća, istakao mlade poduzetnike, postojeće turističke potencijale i planove razvoja grada,  riječi pohvale za učinjeno i planirane aktivnosti, izrekao je počasni građanin Vojo Lukić, koji je aktualnu gradsku vlast najviše pohvalio zbog aktivnosti koje su usmjerene ka osiguranju kvalitetnih uvjeta za učenje i rad studenata u Orahovici.

U ime Virovitičko-podravske županije  Orahovčanima  je Dan grada čestitao župan Igor Andrović, pohvalivši pritom rad Gradske uprave i gradonačelnice Ana-Marije Petin.

– „Iz svega što sam danas čuo u govoru gradonačelnice i vidio u prikazanom filmu, sa sigurnošću mogu potvrditi da je Orahovica uistinu biser Slavonije i ovog dijela Hrvatske, i turistički najrazvijenije mjesto naše županje. Malo je primjera lokalne samouprave  koja je u samo godinu dana iskazala takvu skrb o svom gradu. Drago mi je što ste se toliko angažirali na pomoći poduzetnicima da bi oni osnažili svoje tvrtke,drago mi je da ovdje postoji jasna vizija kako razvijati gospodarske, društvene turističke i obrazovne potencijale. Orahovica  je sveučilišni grad, ima stabilne gospodarske subjekte, ulaže u razvoj turizma. Novo rukovodstvo grada prepoznalo je sve mogućnosti i ima viziju kako razvijati grad, a mi u županiji  spremni smo i dalje pomagati i surađivati na realizaciji projekata i aktivnosti gradske vlasti“. – rekao je župan Igor Andrović.

Nazočnima se, uz čestitku povodom Dana grada, obratio i saborski zastupnik i predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

– „Iz govora gradonačelnice i viđenog u filmu o Orahovici, ugodno sam iznenađen koliko se u Orahovici radilo i radi u samo godinu dana. Orahovica demantira opću priču da je u ovom dijelu Hrvatske sve loše. Upravo je Orahovica dokaz da se u kratkom vremenu može mnogo toga uraditi, uz dobru suradnju sa županijskim i državnim institucijama, zato vjerujem da će ova mlada ekipa grad Orahovicu voditi u smjeru razvoja i boljitka za sve građane“. – rekao je saborski zastupnik Krešo Beljak.

Na brojnim projektima i Danu grada čestitao je i izaslanik ministra poljoprivrede, državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je među ostalim, kazao:

-„Čestitam ujedno i zbog osmišljavanja novih projekata koje ćete realizirati kako uz pomoć županijskih službi, tako i uz pomoć nacionalnih sredstava, a posebno me raduje da činjenica da imate vrlo dobru suradnju s Vladom RH i resornim ministarstvima koji vam pružaju pomoć i suradnju. Važno je istaknuti da se naša poljoprivredna reforma provodi u sklopu programa Vlade RH, a novi zakon o poljoprivrednom zemljištu omogućuje među ostalima i gradu Orahovici da poveća obujam poljoprivrednih površina i kvalitetno raspolaže poljoprivrednim zemljištem. Značajan je i zakon o OPG-ima, kojim nam je cilj osnažiti ih i stvoriti preduvjete za povećanu proizvodnju hrvatskih poljoprivrednih proizvoda a time omogućiti i otvaranje novih radnih mjesta“.  Državni tajnik Majdak, najavio je i skoro dobivanje pozitivnog mišljenja od Ministarstva poljoprivrede, vezanog  za potrebe izgradnje infrastrukture u Poduzetničkoj zoni u Orahovici, te istakao želju da ono doprinese novim radnim mjestima u gradu Orahovici.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, uručena su  javna priznanja grada Orahovice, a zahvalnice su primili:

Građanska inicijativa „Dobro se dobrim vraća“, za humanitarne aktivnosti na području grada Orahovice i šire, Dejan Durmić, Tanja Durmić, Jasminka Basa i Mihaela Volenik,

Park prirode Papuk, ravnatelj Alen Jurenac za izniman doprinos u zaštiti prirodne baštine na području grada Orahovice i šire,

Tomislav Petrušić za izniman doprinos u razvoju mjesne samouprave na području grada Orahovice,

Tomislav Brož za iznimna dostignuća u športu te promidžbu grada Orahovice u zemlji i inozemstvu,

Marko Nemec za izniman doprinos u dugogodišnjem promicanju kulture na području grada Orahovice, u zemlji i inozemstvu,

Marija Ambroš za iznimne zasluge u oblasti zdravstva.

Profesor Zorislav Milković primio je srebrnu plaketu grada Orahovice za iznimna višegodišnja dostignuća i doprinos u razvitku, ugledu i promidžbi grada Orahovice kroz sveobuhvatno društveno i javno djelovanje,

Radlovac d.d. Orahovica, direktor Nenad Sabljak, primio je zlatnu plaketu grada Orahovice za izniman dugogodišnji doprinos u oblasti gospodarstva od značenja za razvitak grada te ugled i promidžbu grada Orahovice u zemlji i inozemstvu.

U ime svih nagrađenih, svečanom skupu obratio se  direktor tvrtke Radlovac, Nenad Sabljak, koji je uz zahvalu što je primio najveću nagradu u posljednjih 30 godina, kazao da su ovakva priznanja obveza da se i u budućnosti radi na dobrobit cijele zajednice. Tradicija duga 112 godina, Radlovac čini jednom od najstarijih industrija u Hrvatskoj, u kojoj je radilo više od 2000 ljudi uglavnom s orahovačkog područja. Direktor Sabljak zahvalio je na kraju Gradskom vijeću, koje je prepoznalo trud svih zaposlenika Radlovca i javno ga priznalo.

Javna priznanja  nagrađenima su uručili gradonačelnica Ana-Marija Petin i predsjednik Gradskog vijeća Radoje Medenica, a svečanu sjednicu Gradskog vijeća povodom Dana grada Orahovice,  glazbenim nastupima su uveličali učenici Glazbene škole Milka Kelemena Slatina Područni odjel Orahovica, Vedrana Hodak, Lana Belobradić, Matej Orina i Borna Gernhard, uz klavirsku pratnju prof. Mateje Tomas. (G.J.V.)

 

{gallery}SlikeGodina2018/2018-05-03-DanGrada/2018-05-03-DanGrada-SvecanaSjednica{/gallery}