Desetodnevni program 50. Orahovačkog proljeća uz Cvjetni korzo, S.A.R.S. i Najbolje hrvatske tamburaše

2018 05 15 OKTM001

U organizaciji Grada Orahovice i Turističke zajednice grada, u Orahovici će od 25. svibnja do 3.lipnja biti održana jubilarna 50. kulturna i turistička manifestacija „Orahovačko proljeće“. Orahovačko proljeće bit će otvoreno 25. svibnja, svečanom sjednicom Odbora za kulturne manifestacije, izložbom „Slavonsko podravska željeznica 1884-1967 Gutmanova pruga“ koja će biti postavljena u holu Gradske vijećnice, te programom učenika orahovačke osnovne škole, koji će interpretacijom proze i poezije o proljeću, te puštanjem lanterni u 20 sati na središnjem gradskom trgu, najaviti jubilarnu kulturnu i turističku manifestaciju „50. Orahovačko proljeće“.

Potvrdili su to na sjednici održanoj 15. svibnja, članovi Odbora za kulturne manifestacije, koje je gradonačelnica i predsjednica Odbora Ana-Marija Petin upoznala s desetodnevnim programom u kojem su brojni raznovrsni sadržaji pripremljeni u suradnji s udrugama. I ove godine građani Orahovice i brojni posjetitelji imat će prigodu pratiti izložbe s povijesnom tematikom grada, sportske susrete i turnire, viteški tabor, radionice za djecu, kino predstave, koncerte, među kojima, izložbu i reviju nakita ArsOr u organizaciji udruge P.A.U.K., premijeru filma o Orahovici u Domovinskom ratu, izložbu “Slavonsko podravska željeznica 1884 – 1967 Gutmanova pruga“, večer poezije „Arsenu u čast“ u organizaciji orahovačke Srednje škole. U subotu, 26. svibnja, 24 novinarske ekipe iz Slovenije, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, sudjelovat će   u 13. europskom natjecanju novinara u kuhanju lovačkog gulaša.

Zabavni večernji dio programa orahovačke najdugovječnije kulturne i turističke manifestacije, ove godine povjeren je grupi S.A.R.S. u petak, 1. lipnja, u središnjem gradskom parku. U subotu, 2. lipnja, tamburaška večer u parku počet će programom KUD-ova, nastaviti se koncertom Najboljih hrvatskih tamburaša, nakon kojih će posjetitelje u parku zabavljati tamburaški sastav Fijaker.

Na sjednici je rečeno da će manifestaciju u programu HRT-a Dobro jutro Hrvatska, 24. svibnja uz gradonačelnicu Ana-Mariju Petin, predstaviti članovi KUD-a Crkvari.

Od 1. do 3. lipnja, u organizaciji Plivačkog kluba Orahovica, na izletištu Jezero održavat će se Papuk Extreme Challenge, a 1. lipnja, na jezeru će svečano biti otvorena i turistička sezona.

Cvjetni korzo, središnja manifestacija „Orahovačkog proljeća“, u nedjelju, 3. lipnja, proći će središtem grada u 10,00 sati. U Cvjetnom korzu će uz učenike orahovačke osnovne škole i dječji vrtić, sudjelovati učenici iz 9 škola s područja Županije te članovi 14 KUD-ova, koji će sudjelovati u Međunarodnoj smotri folklora koja će početi u 12 sati u središnjem gradskom parku na ljetnoj pozornici. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-05-15-OKTM{/gallery}