U prošloj godini povećan broj novih obrta

2018 04 23 Obrtnici002

Veći broj prijavljenih obrta u prošloj godini u odnosu na odjavljene,  pozitivno stanje na računu, ispraćaj u mirovinu tajnice nakon 35 godina rada u Udruženju i zapošljavanje nove,  glavne su karakteristike 2017. godine, koje je predsjednik Karl Šafer istaknuo iznoseći izvješće o radu na Godišnjoj skupštini održanoj 23. travnja 2018.

Orahovački obrtnici i obrtnici s područja općina Crnac, Čačinci i Zdenci, njih 184, djeluju kroz pet cehova. Prijevoznika je 25, 19 trgovaca, 22 ugostitelja, 45 proizvodnih obrta i uslužnih obrta 73. U prošloj godini odjavljeno je 12, a prijavljeno 16 obrta, što je predsjednik Šafer ocijenio izuzetno pozitivnim, obzirom na poslovnu klimu u kojoj obrtnici rade, velike obveze koje imaju prema državi i česte inspekcijske nadzore.  Kako će slijedeća Skupština krajem ove godine biti izbornog karaktera, a tada će predsjednik Šafer napuniti 16 godina na funkciji predsjednika i prepustiti tu dužnost nekom drugom obrtniku ili obrtnici, održao je kratak govor, u kojem je poručio obrtnicima da moraju biti jaki, uporni i stabilni u realizaciji svojih poslova, te maksimalno koristiti Udruženje koje svakodnevno zastupa  obrtnike u svim njihovim potrebama.

Pomoć u radu i ovoga puta ponudio je tajnik Područne obrtničke komore Božidar Jeremić, koji je istaknuo značaj orahovačkog Udruženja, malog ali važnog, koje kvalitetno radi, te naglasio da je na nivou Županije Virovitičko-podravske, u prošloj godini zabilježen porast otvaranja obrta za 0,86% u odnosu na 2016. godinu.

Skupštini obrtnika nazočile  su gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin i pročelnica JUO Grada, Marija Šafer. Gradonačelnica Petin je upoznala članove Skupštine s paketom mjera za obrtnike, mikro i makro poduzeća s područja grada, vrijedan 500.000,00 kuna osiguranih u gradskom proračunu. Kazala je kako je stvaranje uvjeta za naprednije gospodarstvo i razvoj obrtništva, glavna odrednica rada aktualne vlasti, a dokazuje to i paket mjera kojega niti jedna gradska vlast do sada nije donijela.

-„Javni poziv je objavljen na web stranici Grada i otvoren je do 31. listopada 2018. ili dok se sredstva ne podijele i to kroz četiri mjere: za pokretanje gospodarskih aktivnosti za poduzetnike početnike, za nabavu i ugradnju strojeva i opreme, za svako novo zapošljavanje i za stručno obrazovanje i osposobljavanje zaposlenih. Svaka od ovih mjera ima određene uvjete, a obrtnici se mogu prijaviti na više njih ali do ukupnog maksimalnog iznosa od 60.000,00 kuna. Prijave će Povjerenstvo rješavati  redoslijedom zaprimanja, što znači da ćete u kratkom roku imati novac na svojim računima. Cilj nam je pomoći vama da razvijate svoj posao kojim ćemo ujedno, smanjiti nezaposlenost“. – kazala je gradonačelnica Ana-Marija Petin.

Obrtnici su pozdravili  nove mogućnosti koje su im ponuđene, a gradonačelnica ih je pozvala na suradnju, davanje prijedloga i mišljenja, kako bi naredni paketi mjera koje će Grad osiguravati sukladno potrebama i iskazanom interesu  obrtnika, bila što korisnija i konkretnija. Predložila je također, suradnju obrtnika s učenicima Osnovne škole i roditeljima, kako bi ih upoznali s mogućnostima rada u obrtničkim radionicama i potrebama iskazanim za određena majstorska zanimanja.

-„Raduje me pozitivan trend u otvaranju novih obrta i vjerujem da će poticajne mjere Grada kojima želimo olakšati razvoj obrtništva, mikro i mala poduzeća, doprinijeti da vas bude još veći broj. Sada je prigoda da vam kažem hvala, jer vi svojim radom i upornošću punite gradski proračun i mi ćemo vas čuvati jer, kada  vi radite i razvijate se, razvija se i naš grad.“ – zaključila je gradonačelnica Petin.

2018 04 23 Obrtnici002

2018 04 23 Obrtnici002