Udruga dijabetičara Orahovica održala godišnju skupštinu

2018 03 17 Dijabeticari011

 

Kišnu i tmurnu subotu, 17. ožujka,  članovi Udruge dijabetičara Orahovica, uljepšali su održavanjem redovne izvještajne skupštine, kojoj je nazočio veliki broj članova udruge, gostiju iz susjednih udruga, kao i predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach i predstavnik Grada Orahovice Milan Babac.

Ivica Martinčević, predsjednik Udruge, upoznao je nazočne s  izvješćem o radu u prošloj godini, kojega su provodili  temeljem programa rada, s osnovnim ciljem edukacije članova i građana o dijabetesu i potrebe ranog otkrivanja bolesti. Njegovali su suradnju sa svim udrugama Slavonije i Baranje  i udrugama iz BiH i Vojvodine. Organizirali su izlete i putovanja, svakog ponedjeljka se okupljali i upoznavali s novinama vezanim uz svoju bolest, organizirali  četiri predavanja o dijabetesu,  a kroz  16 akcija  mjerenja šećera u krvi, kontrolirali šećer kod više od tisuću građana na području grada Orahovice i općina Zdenci, Čačinci i Crnac. Prošle godine prvi put je akcija mjerenja šećera provedena i u srednjoj školi, obilježen je Svjetski dan dijabetesa i uspješno organizirana aktivnost „Slatki na Papuku“. Predsjednik Martinčević je kazao da je udruga prošle godine radila u povoljnim financijskim uvjetima zahvaljujući razumijevanju grada i tri općine, pravnim subjektima i privatnim osobama, koji su prepoznali značajan rad udruge, te im svima zahvalio. 

Iste aktivnosti  vezane za edukaciju i osposobljavanje članova nastavit će provoditi i tijekom 2018. godine, naznačeno je u planu rada kojega je iznio tajnik udruge Milan Šimić. Nastavak suradnje sa svim udrugama Slavonije i Baranje,te iz BiH i Vojvodine iz gradova, Zrenjanin ,Bečej, Tešanj, Srebrenica i Bački Petrovac.  Zbog svakodnevnog povećanja broja oboljelih od dijabetesa, povećat će broj akcija mjerenja šećera u krvi i nastaviti s akcijama u srednjoj školi u Orahovici, jer,rekao je tajnik Šimić,  rano otkrivanje bolesti pomaže saniranju oboljenja, smanjenju posljedica bolesti  kao i  troškova liječenja. Prošle godine udruga je imala 94 člana, a kako u ovoj godini planiraju osnovati klubove udruge u Čačincima, Zdencima i Crncu, za očekivati je i povećanje broja članova. Ove godine u akciji Slatki na Papuku, vjeruju da će biti više od 250 sudionika, koliko ih je lani boravilo na jezeru, organizirat će akciju  „ Pekmezijada“ i obilježiti Svjetski dan dijabetesa.

Domaćinima su na uspješnom radu čestitali predstavnici  iz gostujućih udruga, a nazočna skupštini, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach, kazala je da je impresionirana kvalitetnim radom udruge koja ima potporu lokalne  zajednice. „Ova godina za dijabetičare nije dobra, jer se teška situacija u zdravstvu odrazila i na dosadašnja prava dijabetičara. Porasla je cijena naših trakica, pojedini  lijekovi koje koristimo stavljeni su na „ B“ listu, ali  zajedno s našim Izvršnim odborom  nastojim  poboljšati situaciju, kako ne bismo mi dijabetičari bili  najveće žrtve ovog teškog stanja u kojem nam se nalazi  cijela Država“, kazala je predsjednica Saveza Mach i poželjela orahovačkoj udruzi ovako dobar rad i u budućnosti.

Na kraju, predstavnik Grada Orahovice, Milan Babac izrazio je zadovoljstvo što je prisustvovao skupštini i prenio pozdrave gradonačelnice Ana-Marije Petin, njezinog zamjenika Dalibora Fofonjke   te cjelokupne Gradske uprave. Čestitao je predsjedniku Martinčeviću i članovima udruge  na uspješnom radu i kvalitetno realiziranom programu u prošloj godini, te kazao da vjeruje  kako će jednako ako ne i bolje izvršiti i planove za tekuću godinu. Babac je na kraju naglasio, da Udruga dijabetičara Orahovica mnogima može služiti za primjer, kako raditi i raspolagati financijama, te i dalje pozvao na suradnju s Gradom, od kojega će imati potporu u svim aktivnostima. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-03-17-Dijabeticari{/gallery}