Čelnici Grada pozvali Savjet mladih da sudjeluje u kreiranju budućnosti mlade populacije

2018 03 26 SavjetMladih001

Gradonačelnica Ana-Marija Petin i predsjednik Gradskog vijeća Orahovice Radoje Medenica, jučer su održali  zajednički sastanak s članovima Savjeta mladih grada Orahovice, na kojem su razgovarali o aktualnim pitanjima od interesa za mlade. Nakon što je gradonačelnica pozdravila članove Savjeta, predsjednik Gradskog vijeća Medenica kazao je da aktualna vlast želi ostvariti pravu funkciju Savjeta mladih, a ona je, savjetodavno tijelo Vijeća i gradonačelnice, spona između mladih ljudi  u gradu i gradske vlasti.

Konstruktivan razgovor  čelnika Grada i mladih iznjedrio je nekoliko važnih pitanja, od prostora u kojem bi se okupljali do potrebe angažiranja većeg broja mladih u različitih aktivnostima, koji inertno čekaju da netko drugi riješi njihove probleme i potrebe.

Pozdravili su mladi poteze aktualne vlasti koji se odnose na njih, kao što su ukidanje studentskih kredita koje vraćaju nakon što su završili fakultete i uvođenje stipendija koje su bespovratne, veće izdvajanje za sport u gradu, nastojanja da se u srednjoj školi uvedu programi za tražena zanimanja, planove za izgradnju Centra za mlade i za rješavanje stambenih pitanja, o kojima  ih je izvijestila gradonačelnica Petin. Kazala je kako Savjet mladih mora biti inicijator aktivnosti u kojima će ga Grad podržavati i kao savjetodavno tijelo surađivati s aktualnom vlasti u svim segmentima koji će doprinijeti ostanku mladih u gradu, koji u njemu trebaju graditi svoju budućnost.

Po riječima članova Savjeta, u prošlim godinama su uglavnom organizirali humanitarne aktivnosti za veće blagdane, a konkretni prijedlozi, kada su ih i imali, nisu nailazili na plodno tlo. Priznali su da savjetodavnu ulogu do sada nisu prakticirali i da trebaju određeno vrijeme da bi se naučili tako raditi.  Prijedlog predsjednika Gradskog vijeća Medenice da pokrenu humanitarnu akciju uz potporu Grada, za stradale u Hrvatskoj Kostajnici, te da uz priloženo izvješće o radu dostave i financijsko izvješće za prošlu godinu, prihvatili su, kao i prijedlog da se ponovo sastanu sredinom slijedećeg mjeseca.

Čelnici Grada izrekli  su zadovoljstvo prvim zajedničkim sastankom, a gradonačelnica Petin izrazila je  vjeru da će Savjet mladih iskoristiti svoj legitimni mandat i utjecati na stvaranje uvjeta za život, zabavu i egzistenciju mladih Orahovčana, te biti su kreator budućnosti mladih u Gradu. (G.J.V.)

2018 03 26 SavjetMladih001