Održana Javna tribina o smrtnosti hrvatskih branitelja

2018 02 08 Orao001

U organizaciji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „ORAO“ Orahovica – Našice, održana je 8. veljače 2018. tribina na temu “Smrtnost hrvatskih branitelja 1995.-2017.-uzroci i posljedice”. Tribinom je počela realizacija projekta „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata“, kojeg provodi Udruga,  a sufinancira Ministarstvo hrvatskih branitelja s 20.000,00 kuna.

Javnoj  tribini koja je za temu imala smrtnost hrvatskih branitelja,  o kojoj su  govorile prim. mr. sc. Elvira Koić, voditeljica Hrvatske udruge za prevenciju suicida i stalni sudski vještak, Iskra Bosiljka , spec. internist i subspec. nefrolog iz Opće bolnica Virovitica, Ljiljana Hodak , spec. mikrobiologije , pomoćnica ravnatelja  za kvalitetu te koordinatorica za provođenje sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rada u OŽB Našice, nazočio je veliki broj branitelja, članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zamjenik gradonačelnice Ana-Marije Petin, Dalibor Fofonjka,  zamjenik župana Darko Žužak te članica Stručnog tima Centra za psihosocijalnu pomoć Virovitičko podravske županije pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, Marija Prokl Bajan.

Gošće liječnice, govorile su o posebno aktualnoj temi, smrtnosti branitelja, za koju podaci govore da je u prošloj godini umrlo 4.073 branitelja, a prosjek starosti je 50 godina. Iznijele su i  rezultate znanstvenih istraživanja o usporedbi smrtnosti hrvatskih branitelja u odnosu na opću populaciju.

Dopredsjednik Udruge Davor Solić  zahvalio je svima na odazivu i potom prezentirao rad Udruge kroz projekt  „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata“, ističući edukativne radionice s učenicima osmih razreda u osnovnim školama u Orahovici i Đurđenovcu, uređenje spomen sobe u prostorijama udruge, a podsjetio je nazočne i na ratni put jedinice specijalne policije Orahovica-Našice. 

Zamjenik gradonačelnice Grada Orahovice,  Dalibor Fofonjka, pozdravio je skup i zaželio uspješan rad:

– „Često se viđamo na vašim okupljanjima što govori da nas čelnike Grada zanima s kojim se problemima u životu nosite. Vrata Grada su otvorena za sve vas, a mi u Gradskoj upravi učinit ćemo sve  kako bismo vam pomogli. Današnja tema je izuzetno dobro izabrana i bilo je vrijeme da se o njoj i u našoj sredini ovako javno govori“ – kazao je zamjenik Fofonjka. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-02-08-Orao{/gallery}