Održana prezentacija u sklopu projekta „I ti kao i ja“, kako se ponašati prilikom prelaska ceste

2017 11 22 PravilaPrelaskaCeste002

U srijedu, 22. studenog 2017.  u osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić održana je završna prezentacija projekta „I ti kao i ja“ koji je rađen u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova RH, a koji je dijelom sufinanciran sredstvima grada Orahovice. Koordinatorica projekta je nastavnica Svjetlana Urbanek, a djeca osnovne škole za potrebe projekcije snimila su film o dobrim i lošim načinima ponašanja u prometu, tj. prilikom prelaska ceste na pješačkim prelazima sa ili bez semafora.

Nakon prezentacije službenica Policijske uprave Virovitičko-podravske županije Anita Relić održala je kratko predavanje te postavljala djeci pitanja o načinima ponašanja u prometu za kaje su djeca s točnim odgovorima bila nagrađena malim poklonima.

– „Projekt o prometnoj preventivi „I ti kao i ja“ financiran je iz nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa sa 70% učešća i 30% od strane Grada Orahovice, a tema je edukacija učenika o pravilnom ponašanju na pješačkim prijelazima. Projekt je vrijedan 18.000,00 kn i iz tih sredstava škola je nabavila dio informatičke opreme kao i multimedijalnu opremu za snimanje ovog video zapisa koji je dio ove završne prezentacije.

I u budućnosti planiramo aplicirati na ovakve i slične projekte jer prometna preventiva je važna u našem odgoju i obrazovanju kako bi zaštitili djecu koja su najosjetljivija skupina u prometu te već pripremamo projekt prema nacionalnom programu gdje ćemo obraditi ponašanje učenika u školskim autobusima.“ – rekla je koordinatorica Svjetlana Urbanek

Djeci se obratio i Tomislav Petrušić, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća grada Orahovice koji je prenio pozdrave gradonačelnice Ane-Marije Petin:

– „Po ovoj prezentaciji vidim da ste već stekli neka iskustva u ponašanju u prometu, a iskustva nikada dovoljno. Budite oprezni u prometu i pridržavajte se pravila koja ste danas naučili i vidjeli, čak i kada je zeleno svjetlo dobro gledajte jer nikada ne znate tko kako vozi i koliko je dobar vozač.“ – rekao je Petrušić.

Pedagoginja osnovne škole Marija Lenart rekla je kako je sretna što se ovakvi projekti provode u našoj školi jer su to životna učenja koja utječu na motivaciju, stavove i na kraju i na ponašanje djece u prometu:

– „Za ovakvo učenje mi pedagozi kažemo da je aktivno učenje gdje vi djeco u konkretnim situacijama prepoznate opasnosti i naučite u tom trenutku donijeti ispravnu odluku. Ovakvim projektima učimo djecu da jednog dana kada odrastu postanu savjesni sudionici u prometu gdje vam mi odrasli moramo služiti kao primjer.“ – rekla je gđa. Lenart (T.P.)

{gallery}SlikeGodina2017/2017-11-22-PravilaPrelaskaCeste{/gallery}