Zbor građana MO Donja Pištana

2017 09 27 DonjaPistana003

Pod predsjedanjem Marija Kolara održan je sinoć (27.rujna 2017.), u Donjoj Pištani Zbor građana Mjesnog odbora, na kojem su nazočni mještani saslušali izvješće o radu u proteklih osam mjeseci ove godine i financijsko izvješće. Radne akcije provođene su na čišćenju  raslinja u selu, održavanju mjesnog vodovoda i bazena. Sam predsjednik Kolar je rekao kako nije zadovoljan učinjenim i da je moglo biti odrađeno puno više. Od 15 tisuća kuna redovnih sredstava dobivenih iz gradskog proračuna utrošeno je nešto više od 11 tisuća kuna, a Mjesni odbor raspolaže i iznosom od 16 tisuća kuna dobivenih od bivše gradske vlasti za uređenje autobusnog stajališta. Kazao je također da je sadašnja gradska vlast financirala popravak na mjesnom vodovodu, u iznosu od 5.762,00 kn.

U planu rada navedeno je uređenje košarkaškog igrališta u selu, postavljanje oglasne ploče, popravak krova kuće oproštaja, čišćenje i održavanje sela, uređenje korita rijeke i poljskih putova, vodovoda i uređenje zvonika. Neke od tih aktivnosti mještani neće moći realizirati bez pomoći Grada, na što je nazočna Zboru građana, gradonačelnica Ana-Marija Petin, kazala da se uvijek mogu osloniti na Grad i pozvala Mjesni odbor kao i sve mještane na suradnju i zajednički rad, jer je to jedini put i način da se Donja Pištana, koja je svih proteklih godina bila zanemareno prigradsko naselje od bivše vlasti, počne uređivati i dostizati bar one standarde koja imaju sva druga prigradska naselja.

Grad će pomoći u većim investicijama, kao što su uređenje zvonika, održavanje poljskih putova, uređenje društvenog doma, a, kako je rekla,  u planu je i izgradnja novog doma. Gradonačelnica Petin pojasnila je razlog premještanja autobusnog stajališta, koji bi, u narednih desetak dana trebao biti u funkciji. Riječ je o pametnom autobusnom stajalištu, koji se napaja sunčevom energijom i opremljen je modernom tehnologijom, namijenjen sigurnosti  djece i ugodnijem čekanju autobusa svim mještanima. Upoznala je mještane Donje Pištane i s mogućnošću priključka kućanstava na gradski vodovod, po cijeni od 3 tisuće kuna, a ukoliko zemljane radove  izvrše sami vlasnici, cijena priključenja ne bi bila viša od  2 tisuće kuna.

Nekoliko mještana je sudjelovalo u raspravi i postavljanju pitanja gradonačelnici, koja su se odnosila na pravila korištenja mjesnog doma, održavanja poljskih putova, izrazili su želju da se, zbog troškova, ne žele priključiti na gradski vodovod već, koristiti mjesni vodovod kao i do sada, ukazali su na potrebu popravljanja krova na kući oproštaja, ali i potrebu da svi zajedno rade, neovisno o stranačkoj pripadnosti.  Gradonačelnica i njezin zamjenik Fofonjka, dali su im punu potporu za daljnji rad, očekujući da će zajedno raditi na boljitku Donje Pištane.

Razgovor mještana i čelnika Grada urodio je plodom i donesene su dvije značajne odluke. Prva, da će Grad ustupiti mljeveni asfalt Mjesnom odboru, koji će zajedničkom akcijom mještana, njime nasuti poljske putove. Dogovorili su i promjenu crijepa na krovu kuće oproštaja, a na inicijativu mladih, uz pomoć Grada krenut će se u osnivanje Udruge, koja bi različitim aktivnostima i sadržajima, organizirala mlade u selu.

Čelnici Grada Orahovice,  gradonačelnica Ana-Marija Petin i zamjenik Dalibor Fofonjka, naglasili su kako nisu došli na Zbor građana nametati svoje ideje ili zadatke, već postići upravo to što se dogodilo, da mještani zajednički odlučuju i dogovaraju aktivnosti. U Donjoj  Pištani, koja  ima svega stotinjak domaćinstava, veliki je broj mladih ljudi i više je nego potrebno krenuti zajedno raditi, kazao je zamjenik gradonačelnice Fofonjka. Čelnici Grada još su mještane upoznali s planom izgradnje biciklističko-pješačke staze kroz šumu do Orahovice i ponovili da  će od Grada u svim zajedničkim aktivnostima značajnim za selo, uvijek imati potporu. Dokaz tomu je i odluka Grada da 16 tisuća kuna koja su, postavljanjem novog pametnog autobusnog stajališta, izgubila prvotnu namjenu, ostanu Mjesnom odboru a da im namjena bude nabavka potrebnog inventara za dom. (G.J.)

{gallery}SlikeGodina2017/ZborGradjanaDonjaPistana2017{/gallery}