U Orahovici obilježen Dan EU suradnje kroz projekt HU-CRO Wine Stories II”

NO str6 23 2017 09 22 Projekt006

U prostorijama Grada Orahovice, sastali su se danas predstavnici partnera na projektu  “Mađarsko-hrvatske vinske priče II”,  koji realiziraju Grad Orahovica kao nositelj, te partneri grad Villany i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Grad Orahovicu predstavljali su pročelnica JUO Grada Marija Šafer, zamjenik gradonačelnice Dalibor Fofonjka i voditeljica projekta Irela Strabić,  gradonačelnik  Villanya Gyula Takats sa suradnicima, te zamjenik direktora županijske Turističke zajednice Josip Mikolčić.

Nakon završenog službenog dijela sastanka, pročelnica JUO grada Orahovice, Marija Šafer je rekla da su s partnerima na projektu razmijenili informacije o napretku aktivnosti zajedničkog projekta „Vinske priče II“, provedba kojeg je krenula početkom svibnja ove godine.

– „Grad Orahovica kao glavni korisnik koji ima obvezu objedinjenog izvještavanja, u stalnom je kontaktu s upravljačkim tijelom i programskim managerom, obzirom da se u formi izvještavanja novi projekt prekogranične suradnje nešto razlikuje od dosadašnjeg IPA programa, no, uz odličnu suradnju svih partnera, uvjereni smo u provedbu još jednog izvrsnog projekta“, – kazala je pročelnica Šafer. Nakon što je svaki od partnera prezentirao do sada provedene aktivnosti, izrađen je prijedlog terminskog plana za kulturno-turističke manifestacije u narednoj godini u Hrvatskoj i Mađarskoj. Grad Orahovica trenutno provodi postupak javne nabave za radove rekonstrukcije Centra za posjetitelje za što je osigurano i najviše sredstava u projektnom budžetu, kojeg EU sufinancira s 85%.

Gradonačelnik grada Villany, Gyula Takats izrazio je zadovoljstvo  suradnjom s Gradom Orahovica i na ovom projektu, nastavku „Vinskih priča“, koji objedinjuje rad u šarolikoj turističkoj ponudi.

– „Oba grada puno pozornosti obraćaju na razvoj infrastrukture, očuvanju tradicijskih običaja, povijesnih i kulturnih dobara, a u tom smjeru veliki napredak učinjen je i u gradu Villany“, – rekao je gradonačelnik Takats.

Zamjenik gradonačelnice Dalibor Fofonjka, izrazio je zadovoljstvo projektom koji je započela bivša vlast, a aktualna vlast ga nastavlja. Smisao projekta  je upoznavanje dvaju naroda i kultura i to je u istinu izvrstan projekt kojeg financira EU.

– „Veliko mi  je zadovoljstvo  što ću radom u ovom projektu upoznati grad Villany, život ljudi, njihove proizvode, kao što će i oni  upoznati nas na taj način“, – rekao je zamjenik gradonačelnice Fofonjka i dodao da će projekt svakako nastaviti a koliko bude moguće i proširiti.

Ovim sastankom i neformalnim druženjem partnera, obilježen je i Europski dan suradnje, koji se obilježava na današnji dan, 21. rujna., s ciljem promoviranja prekogranične partnerske suradnje. (G.J.)

{gallery}SlikeGodina2017/Madjari2017-09-21{/gallery}