Orahovica ima veliki značaj u turističkoj ponudi na području županije

TZ VPZ 2017 09 14017

U okviru izrade Operativnog plana razvoja turizma na području Virovitičko-podravske županije, čiji je nositelj županijska Turistička zajednica, glavni konzultant u postupku izrade dokumenta Marko Baus, u programu višednevnog terenskog obilaska područja županije, danas, 14. Rujna 2017, u pratnji pomoćnika direktora Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Josipa Mikolčića boravi u Orahovici. Gradonačelnica Ana-Marija Petin sa suradnicima, predstavila je turističku resursnu osnovu, provedene projekte i viziju daljnjeg turističkog razvoja na orahovačkom području.

Pomoćnik direktora županijske Turističke zajednice, Mikolčić, naglasio je kako je izrada Operativnog plana razvoja turizma na području županije, složen i dug postupak, koji je započeo u studenom prošle godine, a u tom vremenu je održano nekoliko radionica i konzultativnih sastanaka s predstavnicima Turističkih zajednica i zainteresiranim ustanovama i institucijama s područja Županije. Naručitelj studije je županijska Turistička zajednica, kojoj je u interesu obuhvat cijelog područja i svih potencijalnih nositelja sadržaja u turizmu.

– „Orahovica ima najdužu turističku tradiciju na nivou Županije i pripada joj ogroman dio turističke ponude i prometa, o čemu svjedoči brojka od više od 15000 noćenja u 2016.godini,“ – rekao je Mikolčić i zaključio:

– „ako grad od pet tisuća stanovnika ostvari 15000 noćenja, tada je za očekivati i provedbu strategije razvoja turizma“. –  Zahvalivši se na prijemu gradonačelnici Petin, konzultant u izradi dokumenta, Mirko Baus  kazao je da

– „cilj Operativnog plana nije izrada još samo jednog dokumenta, već,  zalog za organizirani rad u budućnosti“. Viđenim u prezentaciji turističkih resursa konzultant Baus  je  bio izuzetno zadovoljan, te je zaključio da u Orahovici ne postoje samo resursi već i tim koji će strategiju provesti u djelo.

Gradonačelnica Ana-Marija Petin zahvalila je na uključivanju Orahovice u Strategiju razvoja i gostima pojasnila da su turistički potencijali na području grada prepoznati već ranije te da su uložena znatna sredstva u projekte.

– „Mi ćemo s ulaganjem nastaviti ali uz određene modifikacije. Budući se i ciljana skupina mijenja, turistička ponuda mora biti nadopunjena“, – kazala je gradonačelnica Petin i dodala da je temeljem uočenih iskazanih potreba i postojećih potencijala, bitno krenuti u razvoj sportskog turizma, s tim da će jezero uvijek biti središte turističke ponude, ali uz širenje ponude i izvan ljetne sezone.

– „Orahovica je nagrađena prirodnim ljepotama, kulturnim i povijesnim spomenicima, a na nama koji ju vodimo je, da radimo na uljepšavanju i na taj način omogućimo dolazak što većem broju turista.“

Tijekom poslijepodneva gradonačelnica Ana – Marija Petin sa suradnicima, povela je  goste u razgledavanje turističkih sadržaja na području grada Orahovice. (G.J.)

{gallery}SlikeGodina2017/TZ-VPZ-2017-09-14{/gallery}