Zatvorena 14. Ljetna škola mladih Crvenog križa

14 LjetnaSkolaMladihCK2017 044

Nakon desetodnevnog programa predavačkog i radioničkog načina rada, u ponedjeljak, 28. kolovoza 2017. godine u Centru za edukaciju u Orahovici, zatvorena je 14. Ljetna škola mladih Crvenog križa. Ljetna škola okuplja sudionike kako iz drugih hrvatskih gradova i županija, tako i one iz drugih zemalja, prvenstveno iz Bosne I Hercegovine i Republike Srbije. Ovogodišnja škola okupila je preko 100 sudionika u dobi od 12 do 25 godina. Mladi volonteri su se osposobljavali kroz radionice iz međunarodnog humanitarnog prava, radionice o ljudskim pravima, pripreme za djelovanje u katastrofama, radionice o odgovornom spolnom ponašanju, prevenciji ovisnosti i trgovanja ljudima te još mnoge kreativne radionice. Svečanosti zatvaranja prisustvovali su gradonačelnica grada Orahovice Ana Marija Petin i njen zamjenik Dalibor Fofonjka.

Gradonačelnica je pozdravila sudionike polaznike škole i goste koji su se okupili na Merkuru i obratila se riječima:

– “Jedan od preduvjeta za uspješno društvo je razvijeno obrazovanje i drago mi je što se ovim putem mogu zahvaliti dekanu prof.dr.sc. Aleksandru Včevu koji je svojim zalaganjem učinio da ova naša mala sredina dobije priliku da se razvije u sveučilišni grad. Isto tako zahvalila bih se našem počasnom građaninu gosp. Voji Lukiću i čestitala na odlikovanju Red hrvatskog pletera predsjednice RH gđe. Kolinde Grabar Kitarović. Još jednom se zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pomogli da Medicinski fakultet pri Sveučilištu J. J. Stossmayera Osijek otvori preddiplomski i diplomski studij za fizioterapiju u Orahovici, a to je velika stvar za jednu takvu sredinu, koja nam otvara vrata za daljnje širenje i otvaranje drugih fakulteta. Uz ulaganje u gospodarstvo, povećano izdvajanje za obrazovanje je prioritet nove gradske vlasti, jer na taj način stvaramo školovane mlade ljude koji će unaprijediti i razviti svoje male sredine iz kojih potječu kao što imamo primjer ovih troje istaknutih građana. Započeli smo sa uređenjem zgrade studija fizioterapije koja će biti spremna do početka akademske godine za održavanje predavanja za svih 90 studenata preddiplomskog i diplomskog studija. U pregovorima smo sa još dva fakulteta koji su izrazili želju za otvaranjem svojih programa u Orahovici. U planu je i gradnja studentskog doma i učiniti ćemo sve kako bi osigurali maksimalne uvjeta svim studentima. Ovo je tek početak jedne lijepe budućnosti našega grada, ali i Županije. Vama mladima koji ste danas završili ovu ljetnu akademiju želim da sva znanja i sposobnosti koje ste ovdje naučili primijenite u budućem radu i zanimanju. Vjerujem da će te naš grad ponijeti u lijepom sjećanju i možda jednoga dana odlučiti da svoju budućnost provedete ovdje.” – rekla je gradonačelnica Ana Marija Petin.

Na svečanosti su bili i drugi gosti koji su pozdravili sudionike na čelu su s izaslanikom predsjednika Vlade RH, ministrom poljoprivrede Tomslavom Tolušićem, ustavni sudac Mato Arlović, izvršni predsjednik HCK Robert Markt, župan Virovitičko-podravski Igor Andrović, zamjenik osječko baranjskog župana Petar Lagator, počasni građanin Orahovice Vojo Lukić, kao i predstavnici CK iz Doboja, Tuzle, Novog Sada, Sombora, Dubrovnika, Trogira, Splita i Orahovice i  mnogi drugi.

{gallery}SlikeGodina2017/14LjetnaSkolaCK{/gallery}