Stručnjaci UNESCO-a iz Kine i Italije obišli Orahovački dio Parka prirode Papuk

UNESCO2017 07 27 016

Ugledni će stručnjaci Zheng Yuan Yuan (Narodna Republika Kina) i Marco Firpo (Italija), članovi izaslanstva UNESCO-ove svjetske mreže Geoparkova, koja okuplja 120 geoparkova, posjetili su Orahovicu u sklopu obilaska Geoparka Papuk koji je od 2007. godine jedini hrvatski član ove ugledne svjetske asocijacije kako bi vidjeli napredak parka i ocijeniti njegov rad kako bi se produljio status UNESCO Geo parka za naredne 4 godine.

U Orahovici su članove UNESCO-a i predstavnike Parka prirode Papuk na čelu s ravnateljem Alenom Jurencem dočekali gradonačelnica Ana – Marija Petin, Orahovački poduzetnici i predstavnici udruga.

Sve nazočne najprije je pozdravio ravnatelj Alen Jurenac, koji je riječ predao stručnom voditelju javne ustanove Goranu Radoniću koji je rekao da je ovo redovan postupak četverogodišnjeg evaluacijskog procesa gdje UNESCO Geo-parkovi šalju dvočlane komisije kako bi se dobio uvid u napredak rada Geoparka u protekle četiri godine, a u Orahovici će se pregledati turistički kompleks jezera, Geo-zid tvrtke Radlovac d.o.o. koji će predstaviti Nenad Sabljak te će se s Duškom Rađenovićem turističkim vodičem i povjesničarom amaterom obići muzej gdje je izložena stalna postava eksponata s Ružice grada.

Goste je pozdravila i gradonačelnica koje je zaželjela dobrodošlicu svima:

– „Suradnja s Geoparkom prirode Papuk bila je uvijek odlična, čak i u periodu kada sam obnašala dužnost predsjednice Županijske skupštine i bivše ravnateljice s kojom smo odradili i nekoliko projekata, a i sada s ravnateljem Jurencem s kojim sam kao gradonačelnica održala nekoliko radnih sastanaka gdje možemo vidjeti da je suradnja s Parkom prirode odlična. Sam park prirode je nama jako bitan s obzirom da se i Jezero i Ružica grad nalaze unutar granica parka, a što nam je važno za daljnji razvoj turizma u Orahovici te je ta suradnja svakako neophodna jer želimo raditi na projektima financiranim od strane EU i trebati će nam svakako suglasnost Parka prirode“. – rekla je gradonačelnica Petin. Nakon gradonačelnice predstavili su se izaslanici tvrtke Radlovac d.o.o., Reda vitezova ružice grada, poduzeća PP Orahovica, Hrvatskih šuma, Hrvatske gorske službe spašavanja, lovačke udruge „Vepar“ i mnogi drugi

Nakon obilaska jezera komisija je obišla i muzej nakon čega su članovi Reda vitezova Ružice grada u povijesnim kostimima i oklopima održali prezentaciju borbe mačevima. (T.P.)

{gallery}SlikeGodina2017/UNESCO2017-07-27{/gallery}