Održana otvarajuća konferencija projekta „Vinske priče II“ iz EU Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska od 2014.-2020.

Konferencija VP2 2017 05 18 017

Otvarajućom konferencijom održanom u četvrtak, 18. svibnja 2017. godine u dvorani „Papuk“ u Orahovici, predstavljen je projekt pod nazivom HU-CRO WINE STORIES II (Mađarsko-hrvatske Vinske priče II), čiji je nositelj Grad Orahovica, a partneri su Grad Villany iz Mađarske i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije.  Projekt će se sufinancirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu  novog programskog razdoblja Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020. Na temelju ulaznih podataka i izrađene tehničke dokumentacije u Orahovici i Villanyu, projektnu prijavu pisala je županijska RA VIDRA, a projekt je prijavljen na 1. Javni poziv 31.05.2016. Objavom odluke o dodjeli bespovratnih sredstava 06.04.2017. godine na službenim internetskim stranicama prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, projektom Vinske priče II, partneri će zajedno povući nešto manje od 1 mil EURA, od kojih je čak 85% bespovratno iz EU. Projekt je započeo 08.05.2017. nakon potpisivanja Partnerskog ugovora 05.052017., a otvarajuća konferencija prva je održana aktivnost s ciljem informiranja javnosti o programu financiranja i o samom projektu. Grad Orahovica je nositelj ovog trećeg po redu projekta suradnje s Villanyem, i to je ponovno projekt turističkih atrakcija, svojevrstan nastavak „priča“ iz IPA CBC HU-HR Wine Stories.

Na početku konferencije prisutnima se obratio gradonačelnik Josip Nemec, zaželjevši svima dobrodošlicu i puno uspjeha u provedbi projekta.  Naglasio je kako već godinama Grad Orahovica održava odličnu suradnju s mađarskim susjedima. Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Villanyja Gyula Takats, zahvalivši svima na dobroj suradnji na proteklom projektu, ujedno izražavajući nadu da ovo neće biti posljednji zajednički projekt.

Nazočnima se obratila i ravnateljica razvojne agencije VIDRA, Emina Kovač, koja je ukratko opisala ulogu Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u projektu, gdje će kao drugi partner imati najveću ulogu u promidžbi i vidljivosti projekta tijekom implementacije ali i kasnije, što je od velike važnosti za održivost ovakvog turističkog projekta. RA Vidra će kao i na svim dosadašnjim projektima biti stručna i savjetodavna potpora projektnom timu s obje strane granice i za vrijeme provedbe projeta.

U nastavku konferencije voditeljica projekta i zamjenica pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Grada Orahovice Irela Strabić,  prezentirala je podatke o novom prekograničnom programu i njegovoj financijskoj raspoloživosti do 2020. godine, podatke o budžetima partnera, glavne aktivnosti i tematska događanja – manifestacije s obje strane granice te najavila opsežne radove i opremanja koja predstoje. Tako će se u Orahovici stara zapuštena prizemnica (građanima poznata pod imenom „Ložiona“), rekonstruirati i prenamijeniti u Centar za posjetitelje s kušaonicom vina, izložbenim prostorom i predavaonicom, dok će mađarski kolege rekonstruirati i opremiti dva gradska trga. Naglasila je da su ciljevi projekta  „promicanje inovativnog turističkog proizvoda u pograničnoj regiji, na tradicijskim vrijednostima eno-etno-gastro kulture u dvije županije, što će unaprijediti turističku ponudu, a time i  pridonijeti  pokretanju gospodarskih aktivnosti i povećanja prihoda u turizmu s obje strane granice. Korištenjem prirodnih i kulturnih resursa te revitalizacijom i prenamjenom postojeće infrastrukture u turističke svrhe, cilj je stvoriti povoljno okruženje za razvoj inovativnog turističkog proizvoda u tradicijskom okruženju, a da bi se sve to ostvarilo, u narednih 18 mjeseci održati će se brojna događanja te urediti prostori za provođenje istih.“

Voditelj projekta s mađarske strane Imre Danis prezentirao je pobliže  aktivnosti u sklopu projekta koje će odraditi mađarski partneri. Možemo zaključiti da nas očekuje iznimno dinamičan i atraktivan projekt s puno događanja, ali i ne manje zahtjevna provedba kroz 5 izvještajnih razdoblja, za što će se pobrinuti već provjereni projektni tim.

{gallery}SlikeGodina2017/Konferencija-VP2-2017-05-18{/gallery}