Održana 11. Sjednica strukovne grupe turizma HGK – ŽK Virovitica

HGK001

HGK001U hotelu Dukat u Orahovici, pod predsjedanjem Alena Fabčića, održana je 11. sjednica Strukovne grupe turizma Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, na kojoj su se okupili svi relevantni čimbenici turističke djelatnosti Virovitičko-podravske županije. Raspravljalo se o aktualnom stanju u turizmu na području Virovitičko-podravske županije,  a predstavljene su i aktivnosti Turističke zajednice županije, Javne ustanove Park prirode Papuk, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Virovitičko-podravske županije, Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici i grada Orahovice, te sami pružatelji usluga iz turističke djelatnosti. Na području Virovitičko podravske županije, u 2016. god. boravilo je 12.789 turista, što je više za 13 posto prema 2015. godini, te čini udio od 0,08 posto turista koji su boravili u Republici Hrvatskoj. S navedenim turistima evidentirano je 30.840 noćenja, odnosno 0,04 posto od sveukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj, od čega ostvarena noćenja domaćih turista čine 0,38 posto, a stranih turista 0,01 posto .

U 2016. god. u odnosu na prethodnu 2015. god. ostvareno je povećanje od 6,68 posto noćenja, od čega je broj noćenja domaćih turista povećan  za 7,33 posto, a stranih turista, za 5,06 posto. Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi nazočni članovi Strukovne grupe turizma, konstantirano je da je udio ostvarenog ukupnog prihoda u turizmu malog obima, a Virovitičko-podravska županija je među svim županijama na predzadnjem mjestu u  Hrvatskoj:

-Izuzetnim se ocjenjuje primjer grada Orahovice na čelu s gradonačelnikom Josipom Nemecom, kao primjer ulaganja u turističku infrastrukturu koja je preduvjet za povećanje turističkog prometa.

Obrazovanje kadrova u Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici za potrebe turističke djelatnosti, kroz izvođenje dva studijska programa preddiplomskog studija destinacijskog menadžmenta, te diplomskog studija ruralnog turizma, će doprinijeti osposobljavanju turističkih djelatnika,a time i povećanju kvalitete turističkih usluga. Izuzetnim se ocjenjuje i obnova objekata spomeničke baštine koji će obogatiti turističku ponudu Virovitičko-podravske županije. U cilju jačanja turističke potražnje, a time povećanja ukupnog prihoda, te broja zaposlenih predlaže se objedinjavanje turističke ponude Virovitičko-podravske županije, kroz turističke aranžmane, u koje će biti uključene i turističke destinacije susjednih županija. Potom u cilju brendiranja turističke ponude intenzivirati promociju županijskih turističkih destinacija, osobito koristeći internet i društvene mreže (Instagram, Facebook, Twiter) kao suvremene alate, intenzivirati u cilju popune postojećih kapaciteta, suradnju sa turističkim agencijama u zemlji i inozemstvu, uvažavajući načela zajedničke koristi, turista, pružatelja usluga i agencija. Osobito treba osnažiti ponudu školskim skupinama, osobito onih iz obalnog dijela Hrvatske kroz programe Škola u prirodi, da Ministarstvo prometa i Hrvatske ceste intenziviraju dinamiku radova na prometnom pravcu Vrbovec II (Gradec) – Bjelovar – Virovitica – Barcs, čime će se skratiti vrijeme i učiniti sigurnijim putovanje turista. – rekao je direktor Županijske gospodarske komore Virovitica Milan Vanđura. Strukovna grupa također je zaključila kako će Ministarstvu turizma uputiti dopis s prijedlogom za smanjenje paušala boravišne pristojbe kontinentalnom turizmu jer je trenutno isti izjednačen s turizmom na obali, a što nikako ne može biti prihvatljivo. (V.G.)