Obilježena 25. obljetnica pogibije petorice hrvatskih branitelja u Modriči

ObljetnicaModrica92 2017 05 20 018

U organizaciji Udruge HVIDR-a Orahovica i Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP Virovitičko-podravske županije, a pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i Općine Zdenci, u Orahovici i Velikom Rastovcu obilježena je 25. obljetnica pogibije petorice hrvatskih branitelja u Modriči. Miroslav Međimurec, Vlado Golik, Josip Klobučar, Zdravko Kevčić i Karlo Stojaković mučki su ubijeni u zasjedi u Modriči, a u njihovu čast 20-ak trkača istrčalo je maraton Orahovica-Veliki Rastovac.

Svibnja 1992. godine 2. Orahovačka bojna u sastavu 132 brigade HV Našice, bila je razmještena u zoni odgovornosti obrane grada Osijeka u selu Ivanovac. Osnovni borbeni zadatak bio je razmještaj postrojbe u mjestu Garevac kod Modriče, obuka postrojbi Hrvatskog vijeća obrane te uređenje dostignute crte obrane u gradu Modriči. Prema zapovjedi napadna borbena djelovanja bila su isključena. ”A” Satnija počela je za odrađivanjem dobivene zadaće na ustroju i obuci postrojbi HVO-a. Tog 20. svibnja 1992. godine zajedno s pripadnicima HVO-a i ”provjerenim” vodičem, ”A” Satnija krenula je u Modriču na obilazak punktova dostignute crte obrane kako bi istu pravilno obrazovali i utvrdili. Poprečno su napredovali ulicu po ulicu. Sve je bilo mirno. Nije bilo naznaka bojevih djelovanja. Odjednom je zapucalo sa svih strana. Upali su u neprijateljsku zasjedu.

U toj neravnopravnoj borbi smrtno su stradali Josip Klobučar, Miroslav Međimurec, Vlado Golik, Zdravko Kevčić i Karlo Stojaković, a teško ranjeni Zdenko Kovačević i Zdravko Milobara. Obilježavanje 25. Obljetnice pogibije hrvatskih vitezova počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Orahovice gdje je i start memorijalnog maratona označio orahovački gradonačelnik Josip Nemec naglasivši kako su hrvatski branitelji, a među njima i ova petorica hrabrih vitezova simbol hrvatske neovisnosti.

Nakon obilaska grobnih mjesta petorice branitelja, na središnjem događaju obljetnice, ispred spomen obilježja Josipu Klobučaru i Vladi Goliku u Velikom Rastovcu obratili su se načelnik općine Crnac Mato Damjan, obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Nenad Križić. Obilježavanje je nastavljeno u kapelici Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Velikom Rastovcu gdje je velečasni Josip Marić služio Svetu Misu za poginule branitelje, a potom su zahvalnice najzaslužnijima podijeljene u Domu Kulture u Zdencima.

{gallery}SlikeGodina2017/Modrica92-2017-05-20{/gallery}