Hodnja od Čačinaca do Vukovara u čast branitelju Željku Majoru i svim žrtvama Vukovara

StopamaZeljkaMajora 2016 11 13 053

15. studenog 2016 udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orahovica, organizirala je 5. po redu hodnju od Čačinaca do Vukovara pod nazivom „Stopama Željka Majora“. Riječ je o hodnji u duljini od 140 kilometara u čast poginulom hrvatskom branitelju, vukovarskom heroju Željku Majoru, ali i svim žrtvama ratnog Vukovara koju je je prije 5 godina pokrenula Udruga navijača Čačinački Alkosi.
Hodnja je krenula s mjesnog groblja u Čačincima gdje su na grobnom mjestu Željka Majora, počast mu odali sudionici hodnje, suborci i prijatelji, njegov ratni zapovjednik i orahovački gradonačelnik Josip Nemec, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, zamjenik načelnika općine Čačinci Alen Jurenac, mještani Čačinaca te učenici osmih razreda Osnovne škole Antuna Gustava Matoša. Počast svim poginulim hrvatskim braniteljima odana je ispred njihovom spomen obilježja u središtu Čačinaca, odakle je 10-orica hrabrih krenulo pješice put Vukovara. Ispred spomen obilježja nazočne su pozdravili zamjenik načelnika Čačinaca Alen Jurenac, orahovački gradonačelnik Josip Nemec, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak te predsjednik udruge organizatora Miroslav Tot:

– „Cilj ove hodnje je prije svega odati dužno poštovanje našem Željku Majoru koji je ratne 1991. kao ranjenik izveden iz Vukovarske bolnice i mučki ubijen na Ovčari, ali ito tako i svim žetvama ratnog Vukovara i poginulim hrvatskim braniteljima. Iz Čačinaca je put Vukovara krenulo nas 10-orica, a prema najavama kod Našica bi nam se trebalo priključiti još nekoliko ljudi. Hvala svima koji su odazvali i odlučili se s nama krenuti na ovaj put, put mira, slobode i domoljublja. Hodnja je dio našeg projekta ”Korak po korak do ostvarenog cilja” kojim čuvamo sjećanje na žrtve i uspomenu na Domovinski rat koji se nikada ne smije zaboraviti.“ – rekao je Tot. Orahovački gradonačelnik Josip Nemec prisjetio se zadnjeg susreta s Majorom:

– „Bili smo zajedno kao ranjenici u vukovarskoj bolnici, ja sam krenuo u proboj, a on je ostao u bolnici. Uvijek je bio vedar i nasmijan, i čovjek koji je toliko volio svoju Domovinu u žudio za njenom slobodom, a eto nažalost je nije nikada dočekao. Svaka pohvala organizatoru za ovu akciju i posebno hvala onima koji kreću pješice u čast Željku svim žrtvama Grada Heroja.“ – rekao je Nemec.  Obnašateljica dužnosti Sanja Bošnjak također je pohvalila organizatora te rekla:

– „Čast je danas biti ovdje i odati dužno poštovanje kako Željku tako i svim hrvatskim braniteljima i Vukovara i cijele Hrvatske. Domovinski rat nikada se ne smije zaboraviti i zato ovim ljudima, organizatorima i svima koji hodaju treba odati posebno priznanje jer se ovim bore za čuvanje uspomene na Domovinski rat i posebno mije drago da su prisutna bila djeca iz čačinačke osnovne škole jer to je način da i oni znaju, zapamte i poslije prenose istinu o  Domovinskom ratu i što su njemu hrvatski branitelji donijeli nama danas.“ – rekla je Bošnjak. Kako je rekao Miroslav Tot hodači će do Vukovara pješačiti tri dana uz dva noćenja u Bizovcu i Tenji, potom će pri dolasku u Vukovar 17. studenoga obići Grad Heroj i zapaliti lampione da bi tamo noćili i na kraju se 18. studenoga priključili koloni sjećanja na Vukovar. (V.G.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/StopamaZeljkaMajora2016{/gallery}