Orahovica je postala sveučilišni grad: Za prvih 30 studenata počeo Studij fizioterapije

FaxOtorenje 2016 10 03 022

Orahovica je postala sveučilišni grad, mali Oxford kako bi rekli govornici na svečanosti, otvorio je svoja vrata. Tako je ovaj mali slavonski gradić upisao povijesni dan, zlatnim će slovima ostati upisan 3. listopad 2016. kada je svečano otvoren sveučilišni preddiplomski studij fizioterapije.

Velikoj svečanosti otvaranja Sveučilišnog studija fizioterapije koja je održana u dvorani bivšeg kina Papuk u Orahovici, nazočili su dekan Medicinskog fakulteta Osijek Aleksandar Včev, dopredsjednik slovenske i član europske akademije znanosti i umjetnosti dr. Jože Krašovec, bivši predsjednik RH i počasni građanin Orahovice Stjepan Mesić, saborski zastupnik Josip Đakić, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa dr. Josip Jelić, predsjednik Nacionalnog centra za integrativnu medicinu Damir Šebo, ravnatelj Doma zdravlja VPŽ Igor Fazekaš, ravnatelj Opće bolnice Našice dr. Hrvoje Šimić, orahovački gradonačelnik Josip Nemec, slovenski novinar i publicist te počasni građanin Orahovice Vojo Lukić, mnogi drugi uzvanici te 30 prvih studenata Studija fizioterapije u Orahovici i dio njihovih profesora.

Svečanost je otvorio orahovački gradonačelnik Josip Nemec:

– „Ovo je povijesni dan za Orahovicu. Vjerojatno ni sami, kao ni građani Orahovice još nismo svjesni što smo napravili i što ovo znači za naš grad, županiji u cijelu Slavoniju. Izuzetno sam ponosan što smo postali sveučilišni grad. Moram se i danas od srca zahvaliti dekanu Medicinskog fakulteta Osijek, rođenom Orahovčaninu Aleksandru Včevu koji je ključni kotačić cijele ove priče, koji je uložio ogromne napore da Orahovice dobije Sveučilišni studij. Isto tako veliko hvala ministru Tomislavu Tolušiću, saborskom zastupniku Josipu Đakiću, obnašateljici dužnosti župana Sanji Bošnjak koji su potegli onda kada je trebalo i bili pravi prijatelji i partneri u pisanju novije orahovačke povijesti. Ovo je jedan kamen temeljac, jedno žito koje je posijano, a iz kojeg će izrasti nova orahovačka budućnost.“ – rekao je između ostalog orahovački gradonačelnik Josip Nemec.

Nazočnima se potom obratio dekan Medicinskog fakulteta Osijek Aleksandar Včev:

– „Moram prije svega reći da smo danas otvorili studij u kojem školujemo mlade ljude koji će po završetku zasigurno imati osigurano radno mjesto jer je fizioterapije iznimno tražena na tržištu rada. Dragi studenti, osmi što ste prvi studenti, povijesna generacija grada Orahovice, dio ste studija koji je jedan od tri najpoželjnija u Republici Hrvatskoj. Ovdje imamo nešto najbolje od mlade hrvatske pameti, tu su najbolje izabrani studenti i za koje sam siguran da će postati magistri fizioterapije, jer već iduće godine u suradnji sa Sveučilištem u Ljubljani pokrećemo Diplomski studij fizioterapije u Orahovici.“ rekao je dekan Včev.

Nazočnima su se još obratili predsjednik HCK-a dr. Josip Jelić, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak koja je između ostalog rekla:

– „Virovitičko-podravska županija po mnogočemu je posebna, a ovaj svečani čin otvorenja Sveučilišnog studija u Orahovici je pokazao kako smo posebni po komunikaciji, međusobnoj suradnji i prije svega velikoj ljubavi prema svakom našem mjestu i gradu, a sve kako bi napravili jedan iskorak više za sigurnu budućnost naše županije.“ – rekla je Bošnjak nakon koje se obratio saborski zastupnik Josip Đakić:

– „Ovo je jedan povijesni trenutak za grad Orahovicu, ali jednako tako i za prve studente, njihove roditelje, našu županiju, ali i cijelu Domovinu Hrvatsku. Stjecanje znanja nema alternativu, obrazovanje je budućnost bez koje se ne može i zato je ovo povijesni dan. Svi zajedno radit ćemo na omogućavanju diplomskog studija fizioterapije u Orahovici, a danas moram čestitati svima koji su sudjelovali u stvaranju ovog iznimno značajnog trenutka.“ – rekao je Đakić.

Obratili su se potom počasni građanin Orahovice Vojo Lukić i na kraju dopredsjednik Slovenske znanosti i umjetnosti dr. Jože Krašovec:

– „Izuzetno sam ponosna što sam pozvan ovdje u Orahovicu na otvorenje jednog značajnog studija presretan sam što sam ovdje dočekan kao prijatelj. Moram pohvaliti osječki Medicinski fakultet na odluci o pokretanju studija u malim sredinama, a posebno bih pohvalio sve one koji su jednom sjajnom sinergijom sudjelovali u stvaranju ovog studija. Pravi rezultat tek će biti viđen, a ono što mogu potvrditi od Slovenske znanosti i umjetnosti osječki fakultet i njegovi smjerovi uvijek će imati punu podršku.“ – zaključio je dr. Krašovec. Svečanost su uljepšali članovi mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Orahovica zaključivši istu simboličnom ”Odom radosti”. Nakon službenog završetka svečanosti studentima je prvo predavanje u Orahovici održao ravnatelj doma zdravlja VPŽ Igor Fazekaš. (V.G.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/OtvorenjeFakulteta2016-10-03{/gallery}